Odhaja prvi mož policije

Danes se je hitro razširila informacija, da v povezavi s državnimi posli nabave zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa policija izvaja hišne preiskave na Zavodu RS za blagovne rezerve in tudi na ministrstvu za gospodarstvo. Na dopoldanski novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu dogajanju v zvezi s širjenjem okužb, je Hojs pojasnil, da je bil o preiskavah obveščen šele zjutraj.

Hojs meni, da je današnje dogajanje politično motivirano delo, da gre za politične postopke in v tej zvezi sprejema “politično odgovornost, ker je ta na ministru”. Tako je predsedniku vlade poslal svoj odstop. Za pojasnilo smo se obrnili na državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kanglerja, ki pa je skopo pojasnil svoje videnje.

V dobrih treh mesecih vodenja resorja notranjih zadev je bil Hojs v ospredju izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Bil je zelo odkrit kritik “neodgovornega obnašanja” prebivalstva v času epidemije. Odločno se je zavzemal za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s čemer bi vojski podelili policijska pooblastila za varovanje meje, zelo oster pa je bil tudi do protestov.
Notranji minister v odstopu je povedal, da ga bo težko kdo prepričal, “da policija ni politična in ni v službi globoke države”. Povedal je še, da bo svoje delo na ministrstvu konkretno opravljal do seznanitve državnega zbora z odstopom. V odstopnem pismu je zapisal, da se ponovno intenzivirajo medijski pritiski in pritiski varnostnih organov na vlado.

Po njegovem mnenju kriminalistična policija in NPU že vrsto let “ne sledita pričakovanjem državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala”. Po njegovem prepričanju policija že vrsto let sodeluje v ščitenju posameznikov v spregi z izbranimi mediji “zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso po godu”.  Svoj odstop je argumentiral z nezmožnostjo opravljanja dela na mestu ministra, saj da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti ne omogočajo učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji, kjer imajo velik vpliv “udbovsko-partijske strukture”.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW