Odstranitev mariborskih radarjev

Danes je mariborski župan Andrej Fištravec simbolično odstranil enega izmed zloglasnih radarjev, ki se nahaja na križišču Titove ceste in ulice Pariške komune. Ob začetku odstranjevanja radarjev je Fištravec zavrnil namigovanja, da je to začetek predvolilne kampanje, saj da »ta traja že štiri leta«. Z deli nadaljuje Nigrad, ki bo 35 radarjev po mestu odstranjeval do konca meseca, dva radarja pa odhajata v Muzej narodne osvoboditve, kjer ga želijo imeti kot zgodovinski »spomenik«.

Spomnimo, pred dobrimi petimi leti se je v Mariboru zgodila vstaja. Ravno radarji so močno razburili javnost, končalo se je s protesti, odhodom Kanglerja in nastopom novega župana Andreja Fištravca. Povod za proteste je bila pogodba občine s podjetjem Iskra Sistemi, s katero bi celostno uredili avtomatizirano vodenje cestnega prometa v štajerski prestolnici. Celotna investicija v tehnologijo je bila ocenjena na skoraj 30 milijonov evrov. Takratna občinska oblast je sklenila javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi zasebni partner od izrečenih kazni prejemal kar 92 % denarja.

Mesto je s poravnavo v last prevzelo velik del že nameščene, a nedelujoče tehnologije za vodenje prometa ter 41 merilnikov hitrosti. Kot so razložili na MOM »se za odkup radarjev ni zanimal nihče.« Tako so se začeli dogovarjati z Univerzo v Mariboru, natančneje Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), da bodo lahko merilnike hitrosti uporabljali v raziskovalne namene v okviru evropskega projekta SRIP Pametna mesta in skupnosti, ki ga na fakulteti še pripravljajo. »Ena izmed možnosti uporabe bi lahko bila tudi izdelava informacijskih tabel, ki informirajo in opozarjajo voznike o njihovi hitrosti, pred recimo vrtci in šolami. Za demontažo in morebitno predelavo v druge namene bo potrebno zagotoviti dodatna sredstva v proračunu,« so sporočili še iz mariborske občine.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply