Okno v svet in Folkart

Nocoj se na Glavnem odru na Dravi pričenja jubilejni 30. Folkart, ki bo ponovno privabljal staro in mlado. Letos si ga bodo le z Lento lahko ogledali vsi, brez posebnih vstopnic.

V petih dneh se nam bodo predstavili folkloristi iz vsega sveta. V barvitih ritmih si bomo lahko ogledali skupine iz Argentine, Peruja, Kenije, Rusije in Slovenije. Uradna otvoritev bo danes ob 21. uri, zaključili pa ga bodo 30.6., s tradicionalnim ognjemetom.

V Minoritski cerkvi pa ob tem jubileju poteka razstava o zgodovini Folkarta, mednarodnega folklornega festivala, zaradi katerega postane Maribor stičišče svetovne raznolikosti.

Rastava predstavlja zgodbo Folkarta, ki se je začela leta 1989, ko so člani KUD-a Študent ob 25. obletnici delovanja organizirali prvi mednarodni folklorni festival in ga naslednje leto predstavili pod imenom Folkart. Prav to je tisti prvi kamenček, iz katerega je zrasel mozaik festivalskega dogajanjain je temelj mednarodnega Festivala Lent. Postal je največji slovenski folklorni festival in med evropskimi festivali zaseda vidno mesto. Je prvi festival na svetu, ki je dobil pokroviteljstvo Unesca na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini.

Na razstavi si lahko ogledate vrhunske folklorne skupine, ki so gostovale na Folkartu. Bilo jih je več kot 220 iz kar 72 držav. Nepozabne trenutke na Folkartovem odru so nam pričarali Maori iz Nove Zelandije, Burjati mongolskih korenin, Argentinci, Kubanci, Šrilančani, Afričani, Filipinci, Južnoafričani iz Swazilanda ter mnogi, mnogi drugi.

Razstava bo na ogled vsak dan festivala, med 22. in 30. junijem, od 18. do 24. ure v Minoritski cerkvi. 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply