Osnovna šola Hajdina praznuje 210 let

Na Osnovni šoli Hajdina so ob visokem jubileju priredili slovestnost, na kateri je bil osrednji govornik predsednik republike Borut Pahor. Okrogli jubilej so združili s praznovanjem dneva šole, ob tej priložnosti pa so izdali tudi prvi šolski zbornik z naslovom Hajdinske stopinje učenosti ter pripravili razstavo.

Začetki segajo že v 18. stoletje

Začetki šolstva v Hajdini segajo že v leto 1705. Sto let kasneje so v tamkajšnji mežnariji uredili 1-razrednico. Ker je število otrok naraščalo, so se kmalu odločili za gradnjo nove šole, ki so jo predali namenu leta 1897, po vojni pa je šolstvo v Hajdini znova doživljalo razcvet: “Šola je bila znana že leta 1883, ko jo je obiskal Franc Jožef. Leta 1997, ko je dobila šolska zgradba še prizidek, pa je šolo obiskal takrat legendarni olimpionik Leon Štukelj. Imamo pa tudi znane učence. Tukaj bi omenila Viktorja Gojkoviča, akademskega kiparja, Samo Marja Strelec, znan režiser in gledališčnik, pa tudi glasbenik Jože Ekart,” je povedala ravnateljica šole Vesna Mesarič Lorber.

Med prvimi v Sloveniji postala devetletka

Ker je šola 1997 dobila prizidek, ki je zajemal telovadnico, kuhinjo in nove učilnice s izpolnjevali pogoje za proces devetletke in bili med prvimi šolami, ki so začele z devetletnim programom. V tem šolskem letu je v Osnovno šolo Hajdina vpisanih 252 učencev v 15-ih oddelkih.

leave a reply