Parada izbranih skupin posameznikov ljubiteljske kulture

V Kulturnem domu v Rušah so pripravili prireditev z naslovom Parada izbranih. Gre za prireditev kjer se zberejo skupine, ki so v letošnjem letu že sodelovale na prireditvah Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je bil ustanovljen leta 1996 in predstavlja odlično organizirano kulturno, izobraževalno, svetovalno in posredniško institucijo za različne ljubiteljske kulturno-umetniške dejavnosti.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti se trudi ohranjati in razvijati slovenski jezik, spodbuja kulturne raznolikosti, uveljavlja kulturno vzgojo in izobraževanje v vseh segmentih kulture za vse generacije, povečuje socialno povezanost v družbi in ohranja tradicijo in spodbuja sodobne ustvarjalne oblike. Deluje na več področjih od plesa, do instrumentalne in zborovske glasbe, literarne dejavnosti, gledališča, likovne dejavnosti in tudi področje filma.

Letošnje leto je bilo uspešno za Obrtniški moški pevski zbor Kulturnega društva Pavza iz Selnice ob Dravi. Zbor deluje že od leta 1982 in trenutno v njem prepeva 24 članov, leto pa so se udeležili območnega srečanja pevskih zborov na regijskem nivoju.

Otroška folklorna skupina Osnovne šole Janka Glazerja in vrta Ruše je letos nastopala na območnem, regijskem in državnem srečanju otroških folklornih skupin. Skupina letos obeležuje 16 let delovanja. V Sloveniji deluje več kot 200 otroških folklornih skupin, na državno srečanje se jih uvrsti le 8 in mladim Rušanom je tudi leto to uspelo.

Vidnejše uspehe v letu 2019 pa je dosegla tudi Mažoretna skupina Ruše, ki sicer deluje že 30 let. Na državnem srečanju so tekmovale v disciplini Prvi koraki in dosegle 4 zlate in 1 srebrno medaljo. Javni sklad Republike Slovenije za kulturno dejavnost, območna izpostava Ruše sicer pokriva območja občine Ruše, Lovrenca na Pohorju in Selnice ob Dravi. V programu, ki ga izvajajo v izpostavi poskrbijo, da se vsaka skupina vsaj enkrat letno predstavi in prikaže svoje dosežke.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW