Pešec, bodi viden, bodi previden

Med 1. in 14. oktobrom 2018 poteka preventivna akcija Pešec, bodi viden, bodi previden.

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa Agencije za varnost prometa, ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev. V sklopu preventivne akcije se posebna pozornost posveča uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih in odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi.

Glavni trije vzroki za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami za pešce v zadnjih petih letih so neupoštevanje in odvzem prednosti, zaradi katerega je življenje izgubilo 23 pešcev, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov, zaradi katerega je življenje izgubilo 20 pešcev in nepravilnosti pešca, zaradi katerega je življenje izgubilo 26 pešcev.

Med najbolj ogroženo starostno skupino pešcev spadajo predvsem starejši, na eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so pogosto temneje oblečeni. V letu 2017 je umrlo pet oseb, starejših od 65 let, kar predstavlja polovico vseh umrlih. V zadnjih petih letih je v starostni kategoriji nad 65 let umrlo 41 oseb, kar predstavlja polovico vseh smrtnih žrtev med pešci.

Za večjo varnost pešcev moramo upoštevati naslednje:
  • Pešec mora uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi).
  • Če ni zagotovljene površine za pešce, mora pešec hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje.
  • Vedno se moramo prepričati o varnem prečkanju ceste. Preden stopimo na vozišče, obvezen pogled levo in desno. Cesto prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja.
  • Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti moramo nositi odsevnik na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbimo z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, uporaba svetilke).
  • Obvezna uporaba prehodov za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakamo na zeleno luč za pešce (predhodno pogled levo in desno), na nesemaforiziranih prehodih pa posebno pozornost namenimo približujočim se vozilom – počakamo, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom, dvig roke).
  • Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika, okoli vratu nositi tudi rumeno rutico. Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani, proč od ceste.
  • Na avtocesti se ne smemo zadrževati izven vozila ob cestišču, saj je to izredno nevarno. V primeru izrednega dogodka poskrbimo za svojo varnost: vozilo ustavimo na odstavnem pasu z vsemi delujočimi utripalkami, oblečemo odsevni telovnik, zavarujemo mesto dogodka z varnostnim trikotnikom in se umaknemo na varno za zaščitno ograjo ter pokličimo pomoč.
  • Vozniki poskrbite predvsem, da vozite zmerno (počasneje ob megli, dežju, snegu in slabši vidljivosti), pričakujte pešce na cestah in jim odstopite prednost. Še zlasti bodite pozorni na pešce na in ob vozišču, kjer ni pločnikov. Za dobro vidljivost poskrbite s čiščenjem vseh stekel in ogledal na vašem vozilu. Ne uporabljajte mobilnega telefona med vožnjo, saj na ta način ogrožate tudi pešce.
Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply