Pet let čakanja za občino Rače-Fram

 

V občini Rače – Fram lahko kmalu začnejo graditi novo komunalno čistilno napravo v Račah, katere vrednost je ocenjena na skoraj 5 milijonov evrov. Od začetka projekta do pridobljenega sklepa Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijo o sofinanciranju investicije, je trajalo pet let. Zaradi dolgotrajnega postopka in številnih nejasnosti so nad sofinanciranjem skoraj obupali in želeli čistilno napravo postaviti sami.

Manj hrupa in manj nezaželenih vonjav

Nova čistilna naprava bo sodobnejša, zmogljivejša in bolj funkcionalna. Po poročanju spletnega portala Moje Podravje bodo njene zmogljivosti večje, saj bodo zadoščale za 9600 populacijskih enot, omogoča pa tudi razširitev. Pri tem bodo 1,4 milijona evrov pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, iz državnega proračuna okoli 340 tisoč evrov, preostanek, okoli 3,3 milijona evrov, bo plačala občina.

Čistilna naprava bo povzročala manj hrupa in smrdljivih vonjav. Kot še poročanju na portalu Moje Podravje bo biološko čiščenje odpadnih komunalnih, industrijskih in padavinskih odpadnih voda delovalo po sistemu SBR-tehnologije. Preden bodo industrijske vode spuščene v čistilno napravo, bodo tehnološko očiščene. Prinesla bo še eno v nizu pomembnih izboljšav – opravljala bo tudi terciarno čiščenje, kar bo v praksi pomenilo, da bo iz odpadnih voda odstranjevala tudi dušik in fosfor.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW