Piramida čaka na novo podobo

Čiščenje Piramide 6.4.2019

V soboto 6.aprila je na Piramidi potekala čistilna akcija v okviru projekta ‘Izboljšajmo Maribor’. Udeleženci so se zbrali ob vznožju griča, se razdelili v skupine in začeli s pobiranjem odpadkov. Ta čistilna akcija pa bi naj bila tudi simboličen začetek nadaljnjih aktivnosti za ureditev te priljubljene izletniško-rekreacijske točke.

Razmišlja se celo o tem, da bi se na vrhu uredila komunala in da bi lahko tam ponovno zaživel lokal. To seveda pomeni, da bi spodaj potrebovali prostor za parkirišča in urejeno dostavo z vozili do vrha. Toda vsi nad tem niso najbolj navdušeni. “Mislim, da bi kakšne pretirane ureditve in povezave okrnile te lastnosti, ki jih to območje danes ima in jih cenimo. Lokalov je recimo po mestnem jedru dovolj. Jaz mislim, da je takšno območje pomembno zato, da se tja lahko umaknejo ljudje, ki tega ne želijo,” pravi Samo Jenčič iz Zavoda za varstvo narave.

Tu so tudi neurejeni ostanki gradu na vrhu griča, ki bi jih bilo potrebno ustrezno zavarovati, da bodo primerno ohranjeni in da bodo lahko namenjeni mimoidočim. Mihela Kajzer iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine je na to temo povedala: “Kar se nas tiče, je nujno potrebna ustrezna restavracija in konzervacija ostankov. Ampak moramo imeti nek načrt, neko strategijo, v okviru katere bi se uredil celoten grič.”

Kaj torej storiti? Urediti kapelico, vinograd in poti … ali popolnoma posodobiti ta pomemben mariborski grič? Sklepamo namreč lahko tudi, da bi kakšna večja investicija stala kar precej denarja. Podžupan MOM, Gregor Reichenberg, meni, da še ni čas za te razprave: “O investiciji je še prehitro govoriti, saj projekti do te mere še niso izdelani. Nekatere vizije sicer imamo izdelane, toda vse skupaj mora najprej doseči nek širši konsenz.”

Trenutno stanje, z neurejenimi izkopaninami, problematiko parcel in ne najbolje ohranjeno kapelico, seveda ni dobro. Toda kaj pravzaprav storiti? Se lotiti majhnih popravkov brez večjih posegov … ali Piramidi vdahniti neko povsem novo podobo? Manjši popravki bi ohranili vlogo in pomen griča, ki ga ima sedaj; medtem ko bi večji posegi podobo in dojemanje Piramide lahko precej spremenili. Vsekakor tematika za širšo javno razpravo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW