Podravje z novimi projekti za 147 milijonov evrov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, je nedavno s predstavniki Koroške in Podravske regije podpisal dogovora o razvoju teh regij. Tako so bližje realizaciji 29 novih projektov v Podravju in 22 na Koroškem v skupni vrednosti 177 milijonov evrov.

Za Podravje je predvidenih 29 novih projektov v skupni vrednosti 147,1 milijona evrov, od tega naj bi 78,6 milijona evrov zagotovili iz EU sredstev in iz državnega proračuna. Večinoma gre za projekte urejanja obrtnih con, kolesarskih povezav, kanalizacije in oskrbe s pitno vodo, pa tudi za podporne programe za mlade podjetnike in za gradnjo obvoznice v Kidričevem.

 

Na Mariborski razvojni agenciji in v Razvojnem svetu Podravske regije si želijo boljšega in hitrejšega sodelovanja s pristojnimi ministrstvi in več medresorskih projektov. Uspešnost in uresničitev projektov je odvisna tudi od dogovora in prioritet znotraj regije. “Upam, da smo se pri vsem tem nekaj naučili in da bo to spodbuda za boljše in hitrejše sodelovanje v prihodnje,” je dejal Boris Keuc iz Mariborske razvojne agencije. V prihodnje si obeta, da bi pri načrtovanju koriščenja evropskih sredstev na ravni države jasno izpostavili potrebe regije in dosegli kompromis med cilji EU, države in regije glede prioritet. “Da v novi finančni perspektivi ne bomo dobili na mizo nekih prednostnih naložb, ki si jih mogoče nismo najbolj želeli, ampak bodo te prehodno dogovorjene in morda bolj ciljane na regijo,” je dodal.

 

Po besedah podpredsednika Razvojnega sveta Podravske regije Bojana Golčarja je ključno, da so projekti dogovorjeni znotraj regije. Želi si tudi, da bi bilo več večsektorskih projektov, v katerih bi sodelovale nevladne organizacije.

 

Tudi Počivalšek pričakuje, da se bo v naslednji finančni perspektivi EU postopalo drugače, glede doslej dorečenih projektov pa je zagotovil, da bodo pristojna ministrstva naredila vse, kar je v njihovi moči, da bi bili vsi uresničeni. “Na obeh straneh imamo interes, da gre vse skozi,” je dejal.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply