Policija pričenja dvotedenski nadzor

Pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa tudi letos po vsej državi poteka preventivna akcija, s katero voznike opozarjajo, da telefoniranje ne sodi za volan. 

Danes so policisti pričeli s poostrenim nadzorom nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Akcija, ki je namenjena zmanjševanju števila tovrstnih prekrškov in tako izboljšati varnost v prometu bo potekala do 26. januarja. Poostreno bodo nadzirali ali voznik med vožnjo uporablja mobilni telefon ali druge naprave ter opremo (tablice, prenosne računalnike, slušalke, … ). Naprave, ki med vožnjo zmanjšujejo voznikovo slušnost in zaznavanje.

Policisti opažajo, da se zadnja leta uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Uporaba telefona med vožnjo namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Uporaba mobilnih telefonov in ostalih naprav med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona, Policija svetuje, da je najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Med samo akcijo pa bodo policisti pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

 

 

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW