Položaj kmetov je katastrofalen

Evropska komisija je potrdila najnovejšo spremembo programa razvoja podeželja 2014-2020, ki prinaša odziv na koronsko krizo. Ta omogoča zagon močnega investicijskega cikla, katerega ključni namen je podpreti pridelavo hrane in krepiti odpornost prehranskega sistema v Sloveniji. Preverili smo, kakšno je stanje na Podravskih kmetijah.

V slovenskem prostoru so odkupne cene kmetijskih pridelkov katastrofalno nizke, zato je še toliko bolj pomembna promocija slovenske hrane in osveščanje potrošnikov, ki pa narašča šele v zadnjih letih. A kljub temu pri slovenskem potrošniku prednjači cena.
Odkupna cena je po toni 120 €, to je kar 15 € manj kot lani. Razen leta 2017, tako nizka že ni bila od leta 2010.

Težave so več plastne in večinoma izhajajo iz manka slovenske kmetijske strategije ter prevlade multinacionalka, ki svoje produkte kupujejo v tujini, naši potrošniki pa jih kupujejo. Namesto, da bi se kmete za svoje delo nagrajevalo, saj so pomemben steber samooskrbe, se jih preprosto spregleda tako v očeh politike, ekonomije kot tudi potrošnika.

Rešitev vidi v večji ozaveščenosti slovenskih potrošnikov, ki bi morali prezreti ceneno hrano v trgovinah in se po nakupe raje odpravili k slovenskemu kmetu. Če do premika ne bo prišlo bodo posledice katastrofalne – tako za kmetijstvo kot tudi za ljudi.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW