Ponoven sprejem stanovalcev v DSO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je včeraj napovedal, da bodo domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi lahko nove varovance začeli sprejemati po 25. Maju. Sprejem novih stanovalcev je nujen iz večih razlogov.

V preteklih tednih so pristojna ministrstva pripravljala ukrepe na področju socialnovarstvenih zavodov. Z 11. majem so se domovi za starejše pod strogo določenimi pravili odprli za obiske. Podrobnosti oz. Pravila sprejema novih stanovalcev v domove za starejše pa bodo dokončno pripravljena v prihodnjih dneh.

Pristojni minister je 1. Aprila presenetil z napovedjo, da bi svojci vzeli oskrbovance iz domov za starejše za čas trajanja epidemije. Za takšno rešitev se je po njegovih besedah na ravni Slovenije odločilo 250 oskrbovancev. V domu Danice Vogrinec v Mariboru so imeli le 1 takšen primer.

Ob napovedanem sprejemanju novih stanovalcev v domove je bilo rečeno, da bo državni proračun krill tudi izpad dohodkov domovom, ki zaradi novega koronavirusa kljub praznim posteljam niso mogli sprejemati novih oskrbovancev.

Prazne postelje v domu za starejše prinese tudi velik izpad prihodkov. Za eno posteljo na mesečni ravni tako izpade prihodek v povprečni vrednosti 1500 eur. Na primeru doma Danice Vogrinec, kjer je trenutno nezasedenih 50 postelj je takšen izpad dohodka približno 75.000 eur na mesečni ravni.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW