Poplavljenci iz leta 2012 še vedno brez odškodnin

Reka Drava je novembra 2012 poplavljala po vsej Koroški in na Štajerskem, na slovenskih sodiščih pa šele zdaj začenjajo pridobivati izvedenska mnenja. Najprej bodo ugotavljali, ali je za poplave res kriva avstrijska družba Verbund. O odškodninah pa še vedno niti besede. 

Oškodovanci, ki so jim hude poplave na Koroškem in Štajerskem vzdolž reke Drave, se vse od  novembra 2012 trudijo dobiti odškodnine. Zoper domnevnega krivca, avstrijsko družbo Verbund, so vložili na sodiščih v Dravogradu, Mariboru in na Ptuju 83 odškodninskih tožb za več kot 107 milijonov evrov. Verbund naj bi namreč prehitro in brez opozorila dvignil zapornice na svojih hidroelektrarnah, kubiki vode so se nato zvalili naprej in uničevali vse pred sabo.

Verbund vztrajno zavrača krivdo

Tožb je bilo še več, a so ljudje, ker niso imeli dovolj denarja za odvetnike in sodne stroške, te opustili.  Tisti, ki so vztrajali, bodo mogoče vendarle dobili denar – na omenjenih treh sodiščih, razen v Slovenj Gradcu, se je namreč vendarle začelo premikati. Na naših sodiščih so v nekaterih obravnavah tožb poklicali izvedence različnih strok, da bi se ugotovilo, kaj se je zgodilo in predvsem na začetku, ali je Verbund res odgovoren za poplave.  Ta sicer odgovornost ves čas zavrača.

Država jih je pustila na cedilu!

Hudo je bilo tudi v enem od bolj prizadetih območij – v mariborski krajevni skupnosti Malečnik-Ruperče, kjer Drava zaradi še vedno neurejenega nabrežja in nanosov proda, zemljin in ostalega materiala v reki večkrat poplavlja. Jožef Škof, predsednik te krajevne skupnosti, opozarja, da so bile poplave novembra 2012 ene najhujših v vsej zgodovini. »Naši ljudje so bili najprej oškodovani, potem pa so ostali sami, saj jih je država pustila na cedilu,« meni Škof in poudarja: »Država bi morala ukrepati in pomagati, oškodovancem bi lahko krili stroške za odvetnike, vsaj to, ne pa, da so ljudje, ker niso imeli denarja, morali odstopiti od tožb zoper Verbund.«  Nekaj jih je vendarle ostalo in vztrajalo. »Upam, da bodo vsaj ti, ki so ostali, dobili odškodnine,« pravi Škof in ogorčeno dodaja: »Krivec je znan, naj se nehajo pretvarjati!«

Prepočasni postopki

Sicer pa so med oškodovanci tako posamezniki, fizične osebe, pravne osebe, ne nazadnje je odškodninsko tožbo vložila tudi Republika Slovenija.  Postopki tečejo tako na slovenskih sodiščih kot tudi v Avstriji, saj so tudi tam imeli veliko škodo.  A če primerjamo Slovenijo in Avstrijo, se zdi, da je naša severna soseda bolj naklonjena hitrejšemu reševanju zadev in pomoči prebivalcem.  Avstrijsko državno sodišče je namreč že sprožilo predkazenski postopek proti Verbundu.  Podrobnosti, kaj se dogaja v slovenskih postopkih, pa tako sodišča kot pravni zastopniki oškodovancev ne razkrivajo. Znano je le, da naj bi postopki za pridobivanje izvedenskih mnenj tekli. Šele potem, ko bodo, če bodo, ugotovili krivdo Verbunda, pa se bo odločalo o dodeljevanju odškodnin.

Očitno je le, da bo preteklo še veliko Drave, preden bodo rekli bobu bob in preden bodo ljudje, ki jim je Drava takrat uničila domove, dobili odškodnino. Do zdaj namreč niso bile razpisane niti glavne obravnave.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply