Potek individulnih treningov in izpad dohodkov v nogometu

Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod njenim okriljem podaljša do preklica. NZS želi s tem ukrepom zaščititi predvsem zdravje nogometašev, funkcionarjev in navijačev, klubom pa pomagati pri načrtovanju naslednjih aktivnosti.

V času, ko se nogomet v Sloveniji ne igra so nogometaši od svojih klubskih strokovnih vodstev dobili navodila o ohranjanju kondicijske priprave na domu. Iz NK Maribora so sporočili, da so igralci dobili individualni program vadbe. Desni bočni branilec vijoličastih Martin Milec je povedal, da gre za neprijetno situacijo, katere niso vajeni in da nogomet trenutno ni v ospredju, ampak želja po ponovni vzpostavitvi življenja v ustaljene tirnice.

Tako kot njegovi soigralci treninge opravlja indvidualno. Večinoma gre za tekaške treninge, ki so prioriteta. Ob tem pa opravlja tudi vaje za moč, zato si je doma pripravil svoj mini fitnes. Prejšnji teden je bilo vreme primerno za predvidene aktivnosti v naravi. Zaradi nižjih temperatur, pa se bo treba prilagoditi. Opozoril je tudi, da ne vedo, kdaj se bo to obdobje končalo, zato morajo poskrbeti, da ostanejo v dobri pripravljenosti.

Poleg pomanjkanja kondicije nogometašev pa klube, ob prekinitvi prvenstva, pestijo finančne težave. Izpad dohodkov bo velik, v smislu pomanjkanja sredstev s strani sponzorskih pogodb in televizijskih pravic. Športni direktor NK Domžale, Matej Oražem je dejal, če se nastale razmere ne bodo hitro uredile, se bodo kmalu začeli pogovarjati o tem, koliko klubov v Prvi ligi bo sploh preživelo. Ob neukrepanju NZS pa pričakuje osip klubov na vseh ravneh.

Predsednik slovenskega sindikata športnikov Dejan Stefanović opozarja na več problematik, ki jih je povzročil koronavirus na področju športa. Pravi, da je velik problem v Sloveniji dejstvo, da so ukrepi vlade v večini primerov namenjeni gospodarskim subjektom, v športu pa je veliko samozaposlenih, na katere se ukrepi ne nanašajo. Zaradi specifike samozaposlenih glede davčne zakonodaje imajo veliko težavo pri uveljavljanju pravic oziroma neposredne škode.

Posamezni klubi so že dobili sporočila svojih sponzorjev, da dogovorjenih sredstev zaradi razlogov, ki so očitni, ne morejo nakazati. Poglavitna težava je, da v slovenskem nogometu ni predstavnika klubov, ki bi se lahko na pravno urejen način dogovoril tudi za scenarije v takih primerih. Edina možnost je da klubi zmanjšajo plačo igralcem ali pogodbo preprosto prekinejo, kar pa omejuje glavni vir njihovih prihodkov , to pa je prodaja igralcev.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW