Povečan pretok Drave

Zaradi obilnejših padavin je pretok reke Drave povečan in se bo po napovedih še povečeval. Danes lahko po navedbah Dravskih elektrarn doseže 1900 kubičnih metrov na sekundo, kar že pomeni razlivanja na nižje ležečih krajih ob reki Dravi. Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) je za danes izdano opozorilo oranžne stopnje za porečje Drave v zgornjem in spodnjem toku. Pretok reke Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen pri 1600 kubičnih metrih na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 150 kubičnimi metri na sekundo.

Mariborski regijski center za obveščanje prebivalcem ob strugi reke Drave za jezom v Melju sporoča, da se je pretok reke Drave tam močno povečal, danes ob 7.30 je znašal 885 kubičnih metrov na sekundo. Po napovedi se bo še povečeval in ko bo dosegel mejno vrednost, bo regijski center za obveščanje na to opozoril prebivalce s proženjem siren z znakom opozorilo za nevarnost, to je z enoličnim dvominutnim zvokom, navajajo na regijskem centru.

Reka Drava pod zapornicami Ptujskega jezera v Novi vasi pri Markovcih in naprej na svoji poti skozi naselja Bukovci in Stojnci tja proti Borlu narašča, a za zdaj še ne ogroža stanovanjskih in gospodarskih objektov. Je pa visoka voda ponekod že prestopila bregove in se zlila po travnikih ter njivah.

V mariborski civilni zaščiti imajo pripravljenih do 20.000 vreč. Prebivalce opozarjajo, naj se na težave pravočasno pripravijo in umaknejo svoje premoženje v višja nadstropja ali tja, kjer ne bodo utrpeli škode.

 

leave a reply