Pozor, na pohodu je gripa

Gripa je pogosta, zelo nalezljiva okužba zgornjih dihal. Običajno jo spremlja visoka telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, bolečine v mišicah in sklepih, splošno slabo počutje, izrazita utrujenost, glavobol. V Sloveniji za gripo vsako leto zboli več kot 60.000 ljudi.

Prehlad je najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti. Pojavlja se skozi vse leto, vendar je najbolj pogost v jesenskih in zimskih mesecih. Je virusna okužba, katerih simptome vsi dobro poznamo. Običajno se začne z bolečinami in praskanjem v grlu, sledi izcedek iz nosu in zamašen nos, kihanje, suh in dražeč kašelj, redko je lahko blago povišana temperatura, včasih glavobol, splošno slabo počutje. Znaki prehlada se običajno pojavijo 10 do 12 ur po okužbi, najhujši pa so prvih 36 do 72 ur, nato običajno izzvenijo.

Najbolj pogosto obolevajo otroci, ki imajo na leto tudi 10 prehladov ali več. Odrasli imajo v povprečju dva do štiri prehlade letno, imunsko oslabljeni ljudje več. Redko lahko pride tudi do zapletov, do vnetja obnosnih votlin in srednjega ušesa, kar je pogosteje pri otrocih.

Prehlada nikakor ne smemo zamenjati z gripo

Prehlada ne smemo zamenjati z gripo, ki je hujše obolenje od prehlada. Tako gripo kot prehlad povzročajo virusi, ki so zelo nalezljivi.

Gripo povzročajo virusi influence, ki običajno prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Od okužbe do pojava simptomov traja v povprečju 2 dni. Z virusi gripe lahko okužimo druge, še preden se pri nas pojavijo simptomi, lahko celo sedem dni po tem, ko zbolimo. Virus gripe poškoduje sluznico dihal in bakterijam omogoči prodor v pljučno tkivo, zato se kot zaplet gripe lahko razvije bakterijska pljučnica.

Gripa je pogosta, zelo nalezljiva okužba zgornjih dihal. Običajno jo spremlja visoka telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, bolečine v mišicah in sklepih, splošno slabo počutje, izrazita utrujenost, glavobol. Za gripo je značilen nenaden pojav bolezenskih znakov. Je resno obolenje, ki ga ne smemo podcenjevati. Največji pojav gripe in gripi podobnih bolezni lahko pričakujemo v začetku leta. V Sloveniji zanjo vsako leto zboli več kot 60.000 ljudi.

Kako se lahko zaščitimo pred gripo?

Pred gripo se lahko zaščitimo z vsakoletnim cepljenjem proti sezonski gripi. Pri zdravih osebah lahko cepljenje proti gripi prepreči 70 do 90 % okužb. Cepljenje je posebej pomembno za ljudi z večjim tveganjem za zaplete. To so starejše osebe, kronični bolniki. Ker je bolje preprečiti kot zdraviti, je zelo pomembno, da si z redno telesno vadbo krepimo imunski sistem, se izogibamo izpostavljenosti ter upoštevamo klasične higienske ukrepe.

Kako si lahko sami pomagamo, če zbolimo za gripo ali prehladom?

Pomembno je, da se izogibamo naporom, pijemo dovolj tekočine in počivamo. Simptome gripe in prehlada si lahko lajšamo z zdravili, ki jih poznamo, ali pa se odpravimo v lekarno, kjer vam farmacevti svetujemo o zdravljenju in lajšanju simptomov. Simptomi so najhujši v prvih dneh bolezni, zato je pomembno, da čim prej začnemo s samozdravljenjem in si tako izboljšamo počutje. V primeru bolečin v mišicah, glavobolu in povišani telesni temperaturi si pomagamo z zdravili proti bolečinam in povišani telesni temperaturi.

Kdaj je potrebno do zdravnika?

Zdravnika je treba obiskati, če npr. simptomi trajajo dlje kot en teden, težko dihamo in požiramo, imamo bolečine v ušesih in sinusih, trd vrat, izrazit glavobol ali visoko telesno temperaturo, ki traja več dni. Nujno morajo obiskati zdravnika osebe, starejše od 65 let, dojenčki in manjši otroci, nosečnice in doječe mamice.

Z zdravim načinom življenja in pripravki, ki krepijo imunski sistem, lahko izboljšamo obrambno sposobnost organizma ter odženemo gripo in prehlad! Lekarna je pravo mesto, kjer dobite strokovni nasvet ter ustrezna zdravila brez recepta, ki vam bodo pomagala odpraviti težave.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW