Pred svetovnim dnevom cerebralne paralize

 

6. oktobra bomo tudi letos obeležili svetovni dan cerebralne paralize. Gre za najbolj pogosto telesno oviranost v otroškem obdobju in ob tem tudi ena najmanj poznanih. Posledice te možganske okvare so trajne in ljudje s to boleznijo živijo od rojstva do smrti. Svetovni dan cerebralne paralize je tako priložnost za ozaveščanje javnosti o bolezni in ljudeh, ki živijo z njo.

Svetovni dan cerebralne paralize bodo tudi letos obeležili v mariborskem društvu Sonček. Že v petek v centru Sonček med 10 in 12 uro pripravljajo dan odprtih vrat, v soboto pa še simboličen pohod z baloni po centru mesta z zaključno prireditvijo na Glavnem trgu.

V svetu v tem trenutku živi približno 17 milijonov ljudi z različnimi stopnjami obolelosti. Bolniki se soočajo z bolečinami, intelektualno oviranostjo, nepokretnostjo, motnjami spanja, slepoto in mnogimi drugimi zdravstvenimi težavami. V preteklosti pogosto odrinjeni na rob družbe, so bolniki z cerebralno paralizo v zadnjih desetletjih vseeno nekoliko vidnejši. A odprtih vprašanj je še kar nekaj.

Slovenci smo v zadnjih tednih pokazali, da znamo pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. Tudi v mariborskem društvu sonček so hvaležni donatorjem in vsem, ki na kakršen koli način podpirajo delovanje društva.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW