Prihodnji teden pol milijona slovenskih mask

 

Zagotovitev zaščitnih sredstev iz domačih proizvodnih virov je zaradi trenutnih razmer na globalnem trgu, logistično okrnjenih poti in nezanesljivih dobav, izredno pomembno. Samo ta teden bomo proizvedli 270.000 mask, prihodnji teden pa novih 500.000.

Zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh, se je na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. To je pripeljalo do dviga cen, zaradi česar je trg postal izjemno nestabilen, omejitve izvoza zaščitnih sredstev, ki so jih sprejele nekatere države, pa so še dodatno otežile dobavo zaščitne opreme.

Zaščitne maske morajo biti dostopne vsem državljanom

Domača proizvodnja je zato korak v pravo smer, saj se lahko izognemo odvisnosti od tujih proizvajalcev in nepotrebnim logističnim zapletom.

»Naš cilj je domačo proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bomo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem, delavcem v proizvodnji in v trgovskih prodajalnah, ki so ta trenutek, poleg osebja v zdravstvu, najbolj izpostavljeni. Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni,” je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Prevent & Deloza proizvedejo že preko 10.000 pralnih mask dnevno

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je podpisal pogodbo s štirimi slovenskimi dobavitelji zaščitne opreme. Podjetje Prevent & Deloza s sedežem v Celju in proizvodnjo v Murski Soboti je eno izmed teh, ki se je ob pojavu epidemije COVID-19 nemudoma odzvalo. Začeli so s proizvodnjo 500 pralnih zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki pa so jo vsak dan povečevali, tako, da zdaj proizvedejo že preko 10.000 pralnih mask dnevno. Da gre za izdelke, ki ščitijo pred virusi in bakterijami ter preprečujejo kapljično okužbo, je potrdilo tudi testiranje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW