Prihodnost najbolj skrbi mlade in tiste z nizkimi dohodki

 

Koronavirus najbolj skrbi starejše od 55-let. Delež dokaj ali bolj zaskrbljenih se je zaenkrat umiril pri 73%, medtem ko je v drugi polovici marca že presegal 85%. Zelo zaskrbljenih je 16%, torej vsak šesti. Poleg njih med najbolj zaskrbljenimi izstopajo tudi delovno neaktivni in brezposelni, ter tisti, ki imajo otroke.

Delovno neaktivnih še vedno 35-odstotkov

Med tistimi, ki so trenutno delovno neaktivni je tri četrtine takšnih, ki so trenutno na čakanju (27%). Ostalih 8% predstavljajo zaposleni na rednem ali izrednem dopustu (3%) ali na bolniškem stažu (3%), 2% pa poročata o izgubi zaposlitve zaradi koronavirusa. Delež delovno neaktivnih se je sicer v zadnjih nekaj dnevih znižal, v tednu med 4. in 11. aprilom je ves čas presegal 40%. Znižanje tega deleža gre predvsem na račun manjšega deleža tistih, ki so bili takrat na dopustu ali na bolniškem stažu.

Ukrepi vlade za mlade niso sprejemljivi
Med tistimi, ki vladne ukrepe za ublažitev gospodarskih posledic krize ocenjujejo kot neustrezne –teh je v povprečju okoli 10% – izstopajo mladi zaposleni do 35 let (22%), družinsko usmerjeni (24%) predstavniki generacije Y (35%) oziroma stari med 36 in 45 let (25%) – to je generacija, za katero že iz drugih raziskav vemo, da sodi med najbolj razočarane v slovenski družbi, med drugim za njih velja tudi nizka volilna udeležba. Med tistimi, ki vladne ukrepe za zajezitev širjenja virusa ocenjujejo kot prestroge, prevladujejo mladi – med dobrih 30% vseh, ki so jim ukrepi prestrogi, je več kot vsak drugi mlajši od 45 let (55%), izstopajo predvsem tisti v starosti od 26 do 45 let.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW