Problem neprevzete embalaže ostaja

Blizu 40 odstotkov zbrane embalaže ostaja neprevzete. Ta se kopiči na slovenskih odlagališčih odpadkov, tudi v CERO Gajke, kjer opozarjajo na težave. Direktorji Javnih služb Ptuj, Komunalnega podjetja Ptuj in Čistega mesta Ptuj, torej vseh treh podjetij, ki v spodnjem Podravju skrbijo za odvoz odpadkov, so župane na zadnjem kolegiju opozorili, da se v Gajkah že soočajo s težavami zaradi nakopičene embalaže.

V Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke letno prevzamejo 25 tisoč ton odpadkov z območja spodnjega Podravja in občine Duplek. Med temi je blizu devet tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov in kakih 2600 ton embalaže. Situaciaj s prevzemom embalaže se je še poslabšala, ko so družbe za prevzem embalaže prevzele le toliko embalaže, kolikor jo potrebujejo, ne pa vse, ki je zbrana v centrih.
Z interventnim zakonom je breme prevelike količine embalaže padlo na pleča države, ki bi morala zagotoviti enkratni odvoz embalaže ter tako sprostila nekaj prostora v Gajkah.

Direktor pa napoveduje, da kljub večjih stroškom upravljanja z embalažo, odvoza le-te ne bodo podražili.
Odvoz embalaže pa ni dolgoročen način za spopadanje s kopičenjem. Ker v državnem iskanju lokacije za termično obdelavo odpadkov sodeluje tudi ptujska mestna občina, so bili o tem že pred meseci obveščeni tudi župani občin spodnjega Podravja, ki pa doslej morebitni gradnji sežigalnice niso namenili kake posebne pozornosti.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW