Projekt Covid.si dobil podporo Microsofta

 

Raziskovalcem in prostovoljcem, ki so se povezali v slovenskem projektu »Covid.si – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu«, so odslej na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove vodilne platforme v oblaku Azure.

Za izvedbo projekta, zasnovanega za analizo kemijskega prostora, ki bi ga lahko uporabili pri razvoju zdravil za covid-19, so ključnega pomena računalniške zmogljivosti, ki jih sedaj dopolnjujejo vrhunska Microsoftova podatkovna središča.

Kaj je Covid.si?

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, podjetje IntelliMol in Microsoft so prav tako vzpostavili dolgoročno sodelovanje. Microsoft je projektu namenil računalniške zmogljivosti platforme Azure v okviru programa Microsoft AI for Health.

Slovenski projekt Covid.si – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu pa je odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in koronavirusni bolezni 19.

Kako deluje?

V projektu z virtualnim rešetanjem ogromnih knjižnic kemijskih spojin na osnovi molekulskega sidranja – neke vrste tridimenzionalnega Tetrisa prileganja oblik in interakcij – iščejo najboljše zaviralce potencialnih terapevtskih tarč virusa SARS-CoV-2. Končni cilj pa je identifikacija spojin vodnic, ki bi jih v postopku nadaljnje optimizacije razvili v učinkovita protivirusna zdravila zoper covid-19.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW