Prostovoljci znova polepšali okolico propadajočega dvorca

Dvorec Viltuš, že stoletja krasi občino Selnica ob Dravi. Ta predel je krasil prej, danes pa ima dvorec žalostno podobo. Kljub temu, da od leta 1999 spada pod nepremični spomenik državnega pomena, ga država, kot edina lastnica že več let pušča propadanju, natančneje že več kot 31 let.

V vseh teh letih od notranjosti dvorca ni ostalo praktično nič. Od leta 2015 Turistično društvo Selnica ob Dravi skrbi vsaj za okolico, da je urejen vsaj park v angleškem slogu.

Poleg urejanja okolice pa so v turističnem društvu v zadnjih letih bili primorani tudi marsikatera vhodna vrata zazidati, da bi vandalom vsaj malo preprečili vstop v prostore dvorca.

Danes urejen in oživljen grajski park z ribnikom je bil še pred približno šestimi leti zanemarjen in skorajda neprehoden. Njegovo urejanje je pred leti prevzelo lokalno turistično društvo, ki je prvič sklenilo dvoletno pogodbo, ki so jo že večkrat podaljšali. Nova pogodba se izteče konec letošnjega leta.

Park je oblikovan v krajinskem slogu, bogato zasajen tudi z eksotičnimi drevesnimi vrstami. Del vrtne zasnove je jezerce oz. ribnik.

Dvorca Viltuš ni mogoče spregledati, ker stoji tik ob glavni cesti in ima enostaven dostop. Njegov graditelj ga je zasnoval z namenom, da na obiskovalca naredi vtis. Verjetno pa si je želel, da bo stoletja kasneje dvorec kazal drugačno podobo kot jo danes. Žal je država na dvorec pozabila, še dobro, da obstajajo prostovoljci turističnega društva, ki skrbijo vsaj za njegovo okolico.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW