“ProtiKorona” paket za blaženje posledic epidemije

Vlada Republike Slovenije se je dogovorila o prvem obsežnejšem zakonskem paketu za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ukrepi iz tega zakona naj bi bili vredni okoli 2 milijardi evrov. Za upokojence z najnižjimi pokojninami, do 700 evrov je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa. Dodatek bo izplačan 15. aprila, in sicer v višini od 130 do 300 evrov.

Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Prispevke za prizadete samozaposlene bo v tem času tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno plačevala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki bodo s posebno izjavo razglasili prizadetost zaradi epidemije.

Zaposlenim v kritičnih dejavnostih je za čas epidemije obljubljeno izplačilo dodatka za nevarno delo. Ta se bo lahko gibal od 10 do 200 odstotkov osnovne plače. Delodajalcem v zasebnem sektorju pa izdajajo priporočilo, naj uvedejo podoben sistem nagrajevanja ljudi, ki delajo v sedanjih razmerah, država pa bo te izdatke v največji možni meri vračala, ko bodo znani podatki o njihovi višini.

Vlada pa pričenja že s pripravami smernic za drugi podoben megazakon, v katerega bodo skušali vključiti še druga priporočila in predloge, ki so jih prejeli od številnih posameznikov, združenj, sindikatov in drugih.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW