Ptujska mestna knjižnica praznuje visok jubilej

Mestna Knjižnica Ivana Potrča Ptuj praznuje 70-letnico ustanovitve. Na osrednji proslavi bodo gostili ravnateljico Narodne in univerzitetne knjižnice Martino Rozman Salobir, izdali pa bodo tudi zbornik prispevkov o zgodovini in današnjih dejavnostih knjižnice.

Ptujska mestna knjižnica, ki ima več kot 350.000 enot gradiva, ima več kot 12.000 članov, ki si letno izposodijo preko 500.000 enot gradiva. V okviru knjižnice deluje sedem oddelkov – študijski, mladinski, domoznanski oddelek, oddelek nabave in oddelek obdelave ter oddelek za razvoj in digitalizacijo, že od leta 2003 pa imajo tudi potujočo knjižnico.

Začetki knjižnice že v 18. stoletju

Začetki prve javne knjižnice na Ptuju so bili že konec 18. stoletja, ko je tiskar Franc Anton Schütz odprl “Bücherleserkabinett”. Ker se je kmalu preselil v Maribor, je moral čitalnico ukiniti, knjige pa razprodati. Leta 1893 so ob ustanovitvi Muzejskega društva oblikovali tudi znanstveno knjižnico, katere namen je bil nuditi podporo za raziskovalno delo.

Začetki današnje Knjižnice Ivana Potrča segajo po drugi svetovni vojni. Leta 1945 je bila na Ptuju ustanovljena Ljudska knjižnica in čitalnica, tri leta kasneje pa Študijska knjižnica. Leta 1958 sta se obe združili v Ljudsko in študijsko knjižnico, ki je imela tri oddelke, študijskega, ljudskega in mladinskega, z ločenim knjižnim fondom in skupno upravo.

Številni oddelki, ki so dolgo delovali na ločenih lokacijah so se ob selitvi knjižnice v kompleks Malega gradu leta 2000 združili pod isto streho. Leta 1993 pa je knjižnica dobila ime po Ivanu Potrču.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply