Ptujski lük ob bok kranjski klobasi

Ptujski lük je slovenska avto htona sorta rdeče čebule zaščitena z geografsko označbo, pridelana na integriran način. Na Ptujskem polju, kjer ga pridelujejo že več kot 200 let, je ta sorta čebule pogosto predstavljala glavni vir preživetja kmetij. Ptujski lükarji, združeni v Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, so zato danes v Gorišnici predstavili aktivnosti v evropskem projektu promocije Ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo.

Poleg Ptujskega lüka se lahko s podobnim certifikatom kakovosti v Sloveniji pohvalijo le še trije izdelki.

S shemami kakovosti kot je certifikat zaščitene geografske označbe se Evropska unija bori proti prevelikem uvozu pridelkov in daje poudarek na lokalno pridelano hrano.

Na Ptujskem polju letno pridelajo okoli 200 ton Ptujskega lüka z omenjenim certifikatom. Prodaji ga je namenjenega okoli 100 ton.

Ptujski lük se na trgovskih policah bori s cenejšimi uvoženimi pridelki, pridelovalci Ptujskega luka pa z naravo, ki je v zadnjih letih kar nekajkrat oklestila njihov pridelek.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply