Razkrivamo novo podobo železniške postaje Maribor

Poročali smo o prenovi železniške postaje Maribor, ki bo čez dobrih dvajset mesecev zasijala v novi podobi. Mnogi so mogoče pričakovali novo podobo zunanjosti mariborske dame, ampak se ta sploh ne bo spremenila.

Glavna železniška postaja v Mariboru je bila zgrajena med letoma 1844 in 1846 kot prva železniška postaja na Slovenskem. Med bombardiranji v drugi svetovni vojni je bil celoten stavbni kompleks popolnoma porušen, zato so ga med letoma 1951 in 1955 nadomestili z monumentalno novogradnjo po zasnovi mariborskega arhitekta Milana Černigoja. Arhitekturni kompleks predstavlja primer poznega slovenskega funkcionalizma, pri čemer postajo označuje visok urni stolp.

Vir: Direkcija RS za infrastrukturo

Letos se bo začela prenova glavne železniške postaje v Mariboru. “Dela se bodo izvajala tako, da bodo motnje v železniškem prometu čim manjše,” pravijo na Direkciji RS za infrastrukturo. Če bo šlo vse po načrtih, bo postaja v novi podobi zaživela jeseni prihodnje leto.

Na glavni postaji je med drugim predvidena izgradnja dodatnega perona, tako da bo postaja po novem imela tri perone. Prav tako naj bi obnovili obstoječi podhod pod tiri in ga opremili z dvigali in tekočimi stopnicami, postavili nove jeklene nadstreške ter uredili fasado na prometnem uradu. “Na območju Mestne občine Maribor je predvidena tudi postavitev okoli 2,4 kilometra protihrupnih ograj,” so povedali na direkciji.

 

Vir: Direkcija RS za infrastrukturo
VIr: Direkcija RS za infrastrukturo

Za izvedbo del so bile izbrane družbe ŽGP, Pomgrad, Kolektor koling in GH Holding, s katerimi so podpisali pogodbo v vrednosti 55,5 milijona evrov z DDV. Investicijo naj bi država financirala tudi s sredstvi kohezijskega sklada. “Rok za dokončanje vseh del po pogodbi je 20 mesecev od uvedbe v delo, torej do konca septembra 2020,” pravijo na direkciji.

Predvidenih je več faz izvedbe del v krajših, tedenskih zaporah posameznih tirov. Promet bo v tem času potekal po sistemu počasnih voženj po ostalih tirih. Projekt sodi v okvir nadgradnje železniške proge med Mariborom in Šentiljem oziroma mejo z Avstrijo.

Nazadnje je bila postaja po več letih zanemarjanja obnovljena med letoma 2006 in 2008. V prvi fazi so prenovili streho postaje in peronov, sanirali tlak prvega perona, očistili in sanirali kanalizacijo ter obnovili električno inštalacijo, v drugi pa zamenjali dotrajana okna, uredili fasado in obnovili nadstrešek na cestni strani.

Vir: Net Tv

Več o prenovi v četrtek v oddaji Regnionalno.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW