Rdeči baloni preplavili Slovenijo, Zagreb in Beograd

Zavod 13 iz Maribora je ob mednarodnem dnevu redkih bolezni organiziral že peti pohod z rdečimi baloni

Pohod z rdečimi baloni; VIR: Portal13.org

Letos so z rdečimi baloni, ki simbolizirajo upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, prvič povezali tri različne države, 16 različnih mest, več kot 1500 ljudi. Z dogodkom v zavodu želijo opozoriti, da ima drugačnost svoje mesto med nami.

Letos prvič preko meja

Baloni so letos prvič preplavili tudi preko naših meja Zagreb in Beograd. Pohoda v Mariboru se je udeležil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka. Pred kratkim je balon simbolično predal tudi hrvaški kolegici Kolindi Grabar-Kitarović.

Drugačnost ima mesto med nami

Petra Greiner, direktorica zavoda 13 in organizatorica pohoda, je povedala, da želijo z dogodkom v zavodu opozoriti, da ima drugačnost, ki se “zrcali ne le v naših otrocih temveč tudi v odraslih osebah, svoje mesto med vsemi nami”. Prireditelji upajo, da bodo s taknimi akcijami javnost prepričali, da spozna otroke s posebnimi potrebami in premosti strah pred njimi. Greinerjeva je Slovenka leta 2017, ki je z ustanovitvijo Zavoda 13 spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti in sprejemanju otrok s posebnimi potrebami. Je tudi prejemnica priznanja jabolko navdiha za dejanja, ki navdihujejo druge.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply