Senčarjev projekt prenove tržnice še vedno buri duhove

Prenovo ptujske tržnice so že od začetka spremljali številni zapleti in incidenti

Projekt prenove ptujske tržnice, VIR: MO Ptuj

Začelo se je s sporno sečnjo cigarovcev, ki ji je nasprotovalo skoraj 5 tisoč ljudi. Nadaljevalo se je s skrivanjem dokumentov, nasprotovanjem mestnih svetnikov in številnimi prestavljenimi razpisi za ureditev tržnice. Na koncu so le izbrali izvajalca in pričeli z gradbenimi deli, a zaključek prenove, kljub pogodbeno določenemu roku, še ni na vidiku.

Podrta drevesa, kljub 5000 nasprotnikom

Začelo se je kot v filmu, ko so delavci ormoške gozdarske zadruge v manj kot pol ure podrli vseh sedem cigarovcev: “To je več kot predrzno. Sploh nimajo vseh potrebnih dovoljenj, pa že podirajo drevesa,” je v začetku lanskega leta povedala predstavnica civilne iniciative Romana Ercegovič.

Padli cigarovci na osrednji ptujski tržnici, VIR: Net TV

Dejanje je med prebivalci sprožilo ogorčenje. Zoper župana so vložili pritožbo tako na policijo kot tudi na vse pristojne inšpekcijske službe. Samovoljni posek so obsodili tudi predstavniki mestnega sveta. “Kljub 5000 nasprotnikom je župan samovoljno posekal drevesa. Menim, da to nikakor ne spada v diskurz demokracije,” je po dogodku povedal Štefan Čelan iz Liste Štefana Čelana.

Veliko izbirali, a nikogar izbrali

V začetku februarja so razpisali rok za oddajo ponudb, a namesto, da bi ponudnika izbrali se je začela agonija prestavljanja rokov za oddajo ponudbe za izvajalca gradbenih del. Prvotni datum oddaje ponudbe je bil 12.februar 2018. Le-tega so podaljšali na 9.marec, pa kasneje na 21.marec 2018 in na 28. marec. A kljub temu izvajalca niso izbrali niti v aprilu. Rok so ponovno podaljšali na 4.april, pa na 13.april in 24. april. Takrat so prispele 3 ponudbe, vredne med 4,5 in 6,5 milijoni evrov, a izbrali niso nobene.

Ptujski svetniki so razveljavili objavljen in županu Miranu Senčarju naložili pripravo novega, a ta sklepa ni upošteval, saj je po njegovem nezakonit. Senčar je na upravno sodišče vložil tožbo zaradi odprave sklepov mestnega sveta. Nekdanji ptujski župan je bil namreč prepričan, da je mestni svet s sklepi presegel svoje pristojnosti in želel vplivati na postopek in izvedbo javnega naročila pri projektu prenove tržnice. Upravno sodišče mu je takrat ugodilo.

Od 1,5 do 5,4 milijona evrov

Vrednost investicije pa se je samo dražila. Prvoten projekt ureditve tržnice je bil vreden 1,5 milijona evrov. Potem so ga predrugačili v projekt v vrednosti 4,8 milijonov evrov. Tik pred lokalnimi volitvami so ptujski mestni svetniki podprli spremembo investicijskega programa, ki je projekt podražil za pol milijona na skoraj 5,4 milijona evrov

In čeprav bi projekt morali zaključiti v 210 dneh od podpisa pogodbe oziroma v 7 mesecih, se tudi tukaj zadeva zapleta. “Ja zaradi arheoloških del smo morali nadaljevanje obnove prestaviti na marec, saj tla v zimskem času niso primerna za preiskovanje terena. Podpisali smo aneks, s katerim podaljšjemo realizacijo projekta,” je povedala županja MO Ptuj Nuška GAJŠEK.

Tržnica Ptuj; VIR: Net TV

“Mesto je mrtvo, ni ljudi!”

Torej na Ptuju se nadejajo, da bo agonija ureditve osrednje mestne tržnice, ki jo načrtujejo že več let dobila epilog konec junija. A ostaja vprašanje, kaj bodo z obnovo pridobili Ptujčani, ki bolj kot večnamenski prireditveni prostor potrebujejo prostor za prodajo svojih pridelkov. “Mesto je mrtvo. Nič se ne dogaja. Ni ljudi, katerim bi lahko prodajali svoje pridelke. Pa saj sploh nimamo ustreznega prostora za prodajanje,” je poudarila branjevka.

Prenova ptujske tržnice je eden od najbolj odmevnih projektov nekdanjega župana Mirana Senčarja, ki je v najstarejšem slovenskem mestu vzbudil veliko različnih pomislekov. Kljub pozitivnim vidikom se številni še vedno sprašuje o smotrnosti velikopoteznega projekta, ki za zdaj še ni upravičil pričakovanj, predvsem pa ni rešil velike stiske lokalnih kmetovalcev, ki že več let iščejo primeren prostor za prodajo svojih pridelkov. A to je že druga zgodba.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply