Šiško obrnil ploščo: Posameznike želimo zgolj povezati, da se borijo za boljšo državo

Na današnji tiskovni konferenci je Andrej Šiško poudaril, da so s Štajersko vardo želeli opozoriti na slabe razmere v državi. Po njegovem pravega orožja niso uporabljali, imeli so zgolj airsoft puške in imitacije pravega orožja.

Prišel je z zastavami – z zastavo Republike Slovenije, zastavo svoje politične stranke Gibanje Zedinjena Slovenija in zastavo Štajerske varde. Prišel je v spremstvu svojih privržencev in maskiranega moškega. Pred tiskovno konferenco so ob svoji himni družno salutirali Maistru.

Po končanem uvodnem delu je razložil, da so s Štajersko vardo v svojih dejanjih delovali v skladu z ustavo: »Mi nismo počeli nič narobe. Politične stranke v parlamentu pa ne delujejo v skladu z ustavo. Vprašajte se, kaj počnejo, da niso sposobni urediti niti dežel, ki so jasno in glasno zapisane v ustavi in so tudi v naši zgodovini obstajale več sto let,« je v govoru poudaril Andrej Šiško.

»Tretji člen Republike Slovenije govori o tem, da ima oblast ljudstvo. Potem se nadaljuje tako, da to oblast izvaja ljudstvo neposredno in preko poslancev. Poslanci v državnem zboru so zgolj sekundarnega pomena, mi svobodni ljudje pa imamo po tem členu pravico, da sami naredimo tisto, česar oni ne naredijo. Zato jaz nobenega ne pozivam k nasilnemu dejanju, ampak v skladu z ustavo pozivam ljudi, da se zbudijo iz spanca.«
Andrej Šiško

Veliko hrupa za nič

Kot smo že poročali, so v začetku septembra po spletu zaokrožili posnetki prostovoljne obrambne skupine svobodnih ljudi dežele Štajerske, ki s sekirami in orožjem maršira pod vodstvom Andreja Šiška. Takrat nam je Šiško pojasnil, da gre za vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom, saj Slovenska ustava omogoča ustanovitev pokrajin in pravico do samoorganiziranja.

In če je takrat razlagal, da člani Štajerske varde uporabljajo avtomatske puške in sekire, se je na današnji konferenci od tega oddaljil in vztraja, da so uporabljali zgolj plastične imitacije orožja ter airsoft puške.
Šiška so policisti prejšnji četrtek aretirali po hišnih preiskavah na njegovem domu. V soboto zjutraj, ko so ga s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, je ta zanj odredil 48-urno sodno pridržanje. Osumljen je kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, za kar je lahko zagrožena kazen do 15 let zapora. Čeprav je po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne preiskovalni sodnik odločil, da ga izpustijo na prostost, gre zadeva zdaj samodejno v odločanje na zunajobravnavni senat sodišča, pojasnjujejo na tožilstvu. Glede na obsežnost in kompleksnost zadeve lahko pričakujemo, da si bodo vzeli več dni časa za odločanje.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply