Skupen pristop k uporabi mobilnih podatkov

 

Evropska komisija je včeraj priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejši boj proti pandemiji novega koronavirusa. Priporočilo spodbuja k uporabi podatkov iz mobilnih naprav za lažjo in hitrejšo analizo širjenja virusa.

»Digitalna orodja lahko igrajo pomembno vlogo pri postopnem odpravljanju omejevalnih ukrepov, ko bo čas za to, če so skladni s pravili EU in dobro usklajeni,«

Prvo priporočilo se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše socialno distanciranje ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom. Pri drugem priporočilu gre pa za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa na podlagi anonimiziranih in agregiranih podatkov o lokaciji iz mobilnih naprav. Namen je analizirati vzorce mobilnosti, tudi učinek omejevalnih ukrepov na pogostnost stikov in tveganje okužbe. Pri Evropski komisiji ob tem izpostavljajo, da priporočeni pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov, ter obljubljajo nadaljnje zagotavljanje spoštovanja temeljnih pravic. v kratkem naj bi objavili smernice glede učinkov na zasebnost.

Napovedi takšnega ukrepa pa sproža številna vprašanja, predvsem se postavljajo vprašanja katere podatke se bo zbiralo, kako se bo zagotovila anonimnost in na sploh spoštovanje zasebnosti v kriznih časih, ko v Bruslju v imenu boja proti nevidnemu sovražniku pozivajo k »podatkom za skupno dobro«.

Članice Evropske unije naj bi do konca maja poročale o ukrepih, ki so jih sprejele, in jih medsebojno pregledovale. Komisija bo ves čas krize redno poročala o stanju. Prvo poročilo napoveduje za junij.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW