Slovenci so si v času karantene izposodili 90000 e-knjig

V času karantene, ko so bile knjižnice zaprte je bil edini način izposoje slovenskih e-knjig prek Biblosa, edine slovenske e-knjižnice. Skupnih izposoj, odkar se je javno življenje v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije ustavilo – je bilo 90.000 (za primerjavo, lani je bilo v celem letu zabeleženih 98.000 izposoj).

V tem času si je vsak uporabnik v povprečju izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo do 10.000 na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do zdaj je 1740, najvišja dnevna pa je bila 2667. Biblos pa se širi tudi preko geografskih meja, uporabniki prihajajo kar iz 72 različnih držav, največ jih je poleg Slovenije še iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, ZDA in Luksemburga.

Biblos je nastal leta 2013 pod okriljem Beletrine v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobbis. Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje dolgoročne spremembe bralnih navad.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW