Slovenija med spregledanimi zgodbami o uspehu

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,7 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 1,2 milijona ljudi, več kot 258.000 jih je umrlo.

Združene države Amerike so še naprej največje žarišče okužb z novim koronavirusom, tam so potrdili že več kot 1.237.000 okužb. V Španiji se je število okužb povzpelo nad število 250.000. V Italiji so včeraj odkrili najmanj novih primerov okužbe po 10. marcu.
Skupno število primerov okužbe v Združenem kraljestvu se je povzpelo nad 194.000.
V Franciji in Nemčiji je včeraj število novo odkritih primerov okužbe rahlo porastlo. V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vse skupaj pa 155.370. V Turčiji so do sedaj zabeležili več kot 129.000 okužb z novim koronavirusom. V Braziliji so samo včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom pri skoraj 7.000 prebivalcih. V Iranu pa se je skupno število okužb ustavilo tik pod 100.000.

Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo. Dosežki omenjenih držav so impresivni tudi glede na to, kako zelo so si različne med seboj. Grčija je v EU, ki je svetovno žarišče, vendar se je izognila najhujšemu, kljub temu da je turistična država. Vietnam ima veliko mejo s Kitajsko in omejene finančne vire, ampak se je prav tako izognil velikemu izbruhu. Majhen izbruh v Sloveniji je prav tako impresiven zaradi tega, ker gre za naraščajočo turistično destinacijo, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha Italijo.
V Franciji naj bi s ponedeljkom začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Takrat se bodo po napovedih odprli vrtci, osnovne šole in trgovine, omilili pa bodo tudi omejitve gibanja. V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države znova vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic pa so poletele v nebo. Nemčija je ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejela sredi marca in se uspešno spopadla s pandemijo. 16 nemških zveznih dežel je medtem že sprejelo nekatere omilitve ukrepov na različnih področjih. Med drugim so odprli šole, trgovine, muzeje in frizerske salone. Na Bavarskem, ki je ena od huje prizadetih regij zaradi novega koronavirusa, so včeraj sprejeli odločitev, da bodo od sredine maja postopoma odprli restavracije in hotele.

Nova genetska analiza virusa, ki povzroča bolezen covid-19, razkriva, da je virus med prebivalci planeta krožil že konec lanskega leta. Britanski raziskovalci so preučili mutacije virusa, pri tem pa odkrili, da se je virus zelo hitro širil, hkrati pa niso našli dokazov, da bi bile mutacije virusa bolj nalezljive ali nevarnejše. V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico. Tudi Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Prvi uradno potrjen primer novega koronavirusa so na Švedskem uradno potrdili 31. januarja, in sicer pri ženski, ki se vrnila iz Kitajske.

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije je v odzivu na odkritje francoskih zdravnikov dejal, da to ni presenečenje. “Možno je tudi, da je še več zgodnejših primerov,” je dejal.Tudi druge države je pozval, naj preverijo primere pljučnice nepojasnjenega izvora s konca leta 2019. To bo dalo novo in jasnejšo sliko o izbruhu, je poudaril. Kitajska, kjer naj bi se novi koronavirus prvič pojavil, je sicer Svetovno zdravstveno organizacijo o bolezni, ki jo virus povzroča, obvestila 31. decembra lani.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW