Smetišče v zelenem osrčju Maribora

Stražun je varovan mestni gozd. A varuje ga bolj ali manj papir oziroma odlok, občani malo manj. V gozdu namesto gob rastejo divja odlagališča.

Ujet je v oklep mesta in ravno dovolj velik in razgiban, da je odlična rekreacijska površina. A očitno je tudi dovolj osamljen, da nekaterim služi za odlagališče odpadkov. Niti ne takih, za katere bi bilo treba v zbirnem centru plačati, pa vendarle – kot kaže, je bolj priročen in ima daljši “poslovalni čas” kot Snagini zbirni centri.

V mestnem gozdu, ki povezuje Tezno in Pobrežje, je vse več divjih odlagališč – nekaj ob občinski cesti, ki povezuje Tezno in Pobrežje v Brezju, pa ob črpališču termalne vode.

Na medobčinskem inšpektoratu Maribor pojasnjujejo, da prijave v zvezi s temi konkretnimi odlagališči odpadkov v Stražunu niso prejeli, so pa inšpektorji v zadnjih mesecih na območju gozda Stražun odkrili nedovoljeno odlaganje salonitnih plošč, kar pa je medobčinski inšpektorat odstopil v reševanje republiškemu Inšpektoratu za okolje in prostor, območne enote Maribor.

Verjetno bodo kupi smeti v Stražunu, pa tudi marsikje drugod, izginili po 15. septembru, ko se bodo številni prostovoljci po Sloveniji lotili čiščenja narave v sklopu akcije Še zadnjič očistimo Slovenijo. Ekologi brez meja že nekaj časa zagotavljajo platformo za beleženje divjih odlagališč v Sloveniji in ta hip jih je na njihovem zemljevidu 10.047, najvišje črno odlagališče pa so našli tik pod Triglavom.

Pot do dokončne odstranitve nelegalno odloženih odpadkov je dolga. Če inšpektorji kršitelja najdejo (in mu kršitev dokažejo), mora odstraniti odpadke sam ali pa jih odstrani izvajalec gospodarske javne službe na njegove stroške. V primeru, da tistega, ki je na črno odlagal odpadke, ni mogoče najti, inšpektorji odstranitev odpadkov naložijo izvajalcu gospodarske javne službe, torej Snagi.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV

FREE
VIEW