Socialni programi mariborske občine v času koronavirusa

 

Na Mestni občini Maribor (MOM) so v okviru Civilne zaščite MOM ustanovili humanitarno komisijo, v kateri so predstavniki občine, Rdečega križa, Nadškofijske Karitas Maribor, Centra za socialno delo (CSD) Maribor in Centra za pomoč na domu. Glavne vsebine, s katerimi se je komisija doslej ukvarjala so zagotavljanje toplih obrokov, skrb za brezdomce ter prehranski in higienski paketi.

Topel obrok za vse ogrožene občane

Da ne bi ostali brez toplega obroka, vsak dan dostavijo toplo kosilo ogroženim občanom, ki so v izolaciji zaradi bolezni (na primer po odpustu iz bolnišnice), v samoizolaciji zaradi kroničnih bolezni ali ker sodijo v kritično skupino starejših oziroma ki živijo sami in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali. Gre za ljudi, ki so upravičeni do obroka v socialni kuhinji, a so slabšega zdravja, in po tem, ko se je ustavil avtobusni promet, ne morejo več priti do socialne kuhinje v Dvořakovi ulici na Taboru, zaprta pa je tudi javna kuhinja Nadškofijske Karitas. Gre za 20 oseb, med temi je tudi 13 starejših, ki so že imeli izkušnjo brezdomstva ali pa jim to grozi.

Skrb za 45 brezdomcev

V obeh mariborskih zavetiščih – prvo deluje v okviru CSD, drugo Nadškofijske Karitas – je trenutno 45 brezdomcev. Vhode in izhode iz zavetišč so omejili. Zunaj zavetišč, »na cesti«, je v Mariboru še pet do deset brezdomcev (tako imenovano vidno brezdomstvo). Šest jih je redno obiskovalo kuhinjo in uporabljalo tudi kopalnice zavetišča Karitas, a je oboje v času epidemije zaprto. Od takrat mariborska Karitas tem brezdomcem zagotavlja obroke, ki jih lahko odnesejo s sabo.

100 prehranskih in higienskih paketov 

Poskrbeli so tudi za ljudi, ki so zaradi razmer, povezanih z epidemijo, posebej ranljivi, ker so starejši in/ali bolni ter še posebej omejeni v gibanju: starejši od 65 let, ki živijo sami in nimajo svojcev ter so v samoizolaciji oziroma karanteni ter ki ne prejemajo drugih oblik pomoči. Pripadniki civilne zaščite, sicer uslužbenci MO Maribor, so v tem tednu pripravili 100 prehranskih in 100 higienskih paketov, tako imenovanih Covid paketov, ki jih Rdeči križ in Karitas razdeljujeta občanom iz te ciljne skupine. Gre za enkratno pomoč, vsebina paketov pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni. V prehranskem paketu, katerega vsebina je vredna okoli 30 evrov, je 25 različnih osnovnih živil (na primer moka, testenine, toast, olje, mleko, konzervirana hrana, krompir, čebula), v higienskem paketu pa nujni higienski pripomočki, kot so milo, zobna pasta, toaletni papir, šampon – v skupni vrednosti okoli 6 evrov.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW