Soglasna podpora županov projektu Ptuj – Evropska prestolnica kulture 2025

Na Mestni občini Ptuj so na 1. izrednem kolegiju županov Spodnjega Podravja razpravljali o kandidaturi Ptuja za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Županja Nuška Gajšek je na začetku besedo ponudila Alešu Štegerju, donedavnemu vodji programskega sveta lendavske kandidature za EPK.

Šteger je v uvodu povedal, da naziv Evropska prestolnica kulture ne prinaša samo časti, pač pa tudi priložnost za celotno regijo. Tudi zato je, po mnenju Štegra, kandidatura lahko uspešna samo ob polni podpori celotne regije.

Ptuj bo moral, če želi leta 2025 res postati središče evropskega kulturnega dogajanja, skozi dve siti. Najprej bo moral prepričati s programskim, infrastrukturnim in investicijskim konceptom. “Potrebno bo zavihati rokave,” dodaja Šteger, saj se bodo prve odločitve o prihodnosti projekta sprejemale že jeseni, dokončna odločitev o Evropski prestolnici kulture bo znana konec prihodnjega leta.

EPK niso samo vrhunske gledališke predstave

Aleš Šteger je v uvodnem nagovoru županom Spodnjega Podravja še pojasnil, da Evropska prestolnica kulture pomeni dobitno kombinacijo, saj bodo morale občine iskati skupne točke in se povezovati. EPK namreč ne pomeni samo vrhunskih gledaliških predstav, pač pa prinaša napredek na večih področjih, tudi v turizmu, na katerega stavijo občine v regiji.

Imamo znanje, bo pa potrebno v prihodnjih šestih mesecih trdo delati,” je dodal Šteger, ki je prepričan, da ima Ptuj od vseh slovenskih mest najboljše predispozicije. Prav ti dobri temelji naj bodo osnova ptujske kandidature in akterje zgodbe o EPK pozval, naj ne podležejo želji po megalomanskih načrtih. Šteger je zaključil z mislijo, da Ptuj ta projekt potrebuje in da bi bilo priložnost škoda zamuditi.

Ptuju lahko koristi že kandidatura

Župane je nagovoril tudi Mitja Čander, ki je prepričan, da lahko Ptuj dobro izkoristi izkušnje, ki jih je pridobil leta 2012. Že mesto Ptuj je po njegovem mnenju zgodba, ki jo je potrebno razviti. S sodelovanjem vseh občin se bodo odprle tudi možnosti za črpanje kohezijskih sredstev, regija pa bo pridobila širšo mednarodno prepoznavnost. “Pomemben je proces kandidature, ker že ta sam po sebi prinaša napredek,” je zaključil Čander.

Mitja Čander o priložnosti projekta EPK 2025:

Župani soglasno podprli predlog

Župani Spodnjega Podravja so predlog ptujske županje soglasno podprli, izraženo pa je bilo upanje, da bi bilo sodelovanje v projektu EPK korektno, kar v preteklosti ni bilo vedno značilno. Župani projekt vidijo kot nove priložnosti za razvoj kulture in turizma. Še najbolj oster je bil župan Desternika Franc Pukšič, ki EPK vidi tudi kot priložnost, da regija Ljubljani končno jasno in glasno pove, da je potrebno storiti več za zmanjševanje razlik med Vzhodno in Zahodno kohezijsko regijo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply