Sproščanje ukrepov še ni priporočljivo

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 1,4 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 310.000 ljudi, več kot 83.000 jih je umrlo.

Svetovno žarišče pandemije še vedno ostajajo Združene države Amerike, kjer so potrdili več kot 400.000 okužb. Španija zadnje dni potrjuje slabih 5.000 novih primerov dnevno, v Italiji novo potrjene okužbe iz dneva v dan padajo. Več kot 100.000 okužb beležijo tudi v Franciji in Nemčiji. Na Kitajskem dnevno na novo beležijo le nekaj deset potrjenih okužb. Tudi v Iranu zadnje dni beležijo upad na novo odkritih okužb, v Združenem kraljestvu pa se je številka povzpela na 55.000 okuženih. Turčija vsak dan odkrije večje število na novo okuženih, skupno število je preseglo 34.000.

Pozitivne zgodbe danes prihajajo iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lansko leto pojavil prvič . Po 76 dneh so oblasti odpravile prepoved potovanj iz mest in tako je na prvi dan iz mesta odšlo okrog 55.000 ljudi. Znova obratujejo tudi trajekti, tramvaji in taksiji, znova je odprto tudi letališče za notranje lete, kjer je videti dolge vrste ljudi z zaščitnimi maskami na obrazu.

Na drugi strani sveta, v Združenih državah Amerike pa pozitivnih zgodb za-enkrat še ni zaznati. Ameriški predsednik Donald Trump, se je odločil, da bo za veliko okuženost in posledično smrtnost Američanov okrivil kar Svetovno zdravstveno organizacijo in ji hkrati zagrozil, da ji bo odvzel ameriške prispevke. S tem pa ameriški absurdnosti še ni konec. V Zvezni državi Teksas so trgovine z orožjem postale dejavnosti, ki morajo ostati odpre, na drugi strani pa je splav ne-nujen zdravstveni poseg in v času pandemije prepovedan.

Tudi v Evropi se države bojujejo v vojni z nevidnim sovražnikom. Švedska sicer precej drugače kot ostale države na stari celini. S širjenjem novega koronavirusa je pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini. V nasprotju z ostalimi državami se ni odločila za uvedbo omejitve gibanja, tudi šole in restavracije ostajajo odprte. V Srbiji pa bo najverjetneje po novem veljala policijska ura od petka od 15. Ure do ponedeljka zjutraj. Še vedno pa srbski predsednik ne izključuje možnosti, da bi v Beogradu uvedli 24-urno prepoved gibanja.

Nekatere evropske države, na primer Avstrija in Danska, že napovedujejo rahljanje ukrepov po veliki noči, tudi slovenski premier Janez Janša je v torek dejal, da se bodo lahko ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka. Ob tem pa Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da zdaj še ni čas za sproščanje ukrepov, temveč je čas, da še enkrat podvojimo ali potrojimo skupne napore za zatrtje virusa ob podpori celotne družbe.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW