Stanovalci domov starejših občanov v domačo oskrbo?

Začenja se peti teden epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Situacija pa je nekoliko ugodnejša, kot v delih Italije, kjer je največja prizadetost. Najbolj kritična žarišča okužbe pa ostajajo domovi za starejše, okuženih je 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih. Največ težav imajo še vedno v Šmarju pri Jelšah in Metliki, vse slabše pa so razmere v domu v Ljutomeru., kjer so v zadnjih 24 urah potrdili okužbo pri 11 osebah.

V domovih za starejše se v prihodnjih dneh pričakuje povečanje števila okuženih.Na kriznem sestanku, ki ga je včeraj sklicalo Ministrstvo za zdravje so se dogovorili, da bodo zagotovili pomoč v domovih za starejše, predvsem v tistih, kjer je osebje najbolj izčrpano. Eden izmed predlogov pristojnega ministrstva, kako zajeziti širjenje okužbe znotraj domov za starejše je tudi, da se domove razdeli na 3 dele: oddelek za zdrave stanovalce, oddelek za tiste s potrjeno okužbo ter oddelek za tiste s smumom na okužbo. Kot dober primer ustavitve prenosa okužbe je bilo izpostavljeno delo doma za starostnike Metlika, kjer so obolele preselili v dodatno namestitveno kapaciteto.

Na dogajanje v domovih za starejše so se odzvali tudi nekateri zdravniki ter včeraj tudi državna sekretarka na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in sicer s predlogom, da svojci pokretne stanovalce domov za čas epidemije vzamejo domov. Zaradi nespretnega komuniciranja se predlog naletel na burne odzive.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW