Stara trta potuje na Japonsko

Danes je v Mariboru potekala jubilejna štirideseta rez Stare trte, ob tem pa so cepiče najstarejše trte na svetu podarili osmim mestom doma in v tujini.

Vir: Net TV

Rez Stare trte velja za pomemben protokolarni dogodek, saj cepiči romajo v številna mesta. Direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch ob tem poudarja, da ima sam dogodek velik pomen, predvsem zaradi povezovanja.

Vir: Net TV

Danes so ustoličili tudi novega gospodarja Stare trte, to pa je pa postal mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ob tem dejal, da je to eno njegovih najljubših opravil odkar je prevzel županovanje Maribora. Pudaril je, da se zavzema za ureditev nabrežja Drave in da bodo prve spremembe vidne že prihodnje leto ob naslednji rezi Stare trte.

Današnja prireditev je potekala v družbi mestnega viničarja Staneta Kocutarja, mariborske vinske kraljice Ane Protner in vinske kraljice Slovenije Mete Fangež, ki sta Kocutarju pomagali pri rezanju cepičev.

Vir: Net TV

Letošnji domači prejemniki cepičev so Občina Ravne na Koroškem, Občina in župnija Razkrišje, Kasaški klub Ljutomer in Društvo vinogradnikov Ribnica na Dolenjskem. Štirje cepiči so romali v tujino. Enega je prejelo hrvaško mesto Osijek, ki je od leta 1995 z Mariborom pobrateno mesto. Cepič gre tudi v muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu v Nemčiji, v Monošter na Madžarskem, kjer bo rastišče najstarejše trte na svetu pred Slovensko hišo v Gornjem Seniku, najdelj pa letos cepič potoval v Nacionalni park Inuyama na Japonsko.

Cepiče podeljujejo od leta 1990, prvega pa je prejela mestna občina Ljubljana, leto pozneje je sledil Ptuj, danes pa potomce Stare trte najdemo tudi v Pesnici, Gornji Radgoni, Kranju, Slovenski Bistrici, Celju, in več kot osemdesetih mestih sveta. Med drugim tudi v Tel Avivu, Berlinu, Parizu in Pragi.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply