Številna podjetja imajo težave pri dokazovanju upravičenosti pomoči države

Tako kot drugod po državi se tudi štajersko gospodarstvo trenutno spopada s posledicami epidemije novega koronavirusa. Veliko podjetij je čez noč ostalo brez dela ali je bila njihova proizvodnja predmet velikih omejitev. V nekaterih izpada ne bo mogoče nadomestiti.

Po besedah Podgornikove je v regiji okoli 8300 gospodarskih družb in 8000 samostojnih podjetnikov, ki zaposlujejo okoli 80.000 ljudi in bolj ali manj vsi se trenutno srečujejo s takimi ali drugačnimi težavami.

Država je s številnimi ukrepi želela omiliti in preprečiti gospodarsko katastrofo, a v praksi se pojavlja veliko dvomov.
Najbolj problematičen je 22. člen, ki definira, kdo je do pomoči upravičen. V prvi verziji so bili upravičeni vsi, ki bi v prvem polletju beležili upad prometa za 20 – odstotkov glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju ne bodo dosegli več kot 50-odstotkov v primerjavi z letom 2019. V novi verziji pa bodo upoštevali celoleten zaslužek, ki ne sme biti večji za 10 odstotkov lanskoletne bilance.

Velika ovira je tudi neprilagojena birokracija. Zavod za zaposlovanje je poenostavil postopke in omogočil hitrejše uveljavljanje pravic, medtem ko ostali postopki večinoma potekajo kot pred krizo.

Glede na to, da je slovensko gospodarstvo pred epidemijo še vedno beležilo nadpovprečno rast in so podjetja imela težave s pridobivanjem primernih kadrov, si bodo težko privoščila, da bi na veliko odpuščala. Po besedah Podgornikove je prav, da so ukrepi države usmerjeni tudi v reševanje tega vprašanja, saj se sicer lahko zgodi, da bodo v času izboljšanja razmer ostali brez usposobljene delovne sile, zlasti tistega dela, ki je doslej prihajal iz tujine.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW