Številni ukrepi tudi za kmetijstvo

Vlada se je dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov, prinaša pa tudi nekaj ukrepov za kmetijstvo, ki ne beležijo izpada proizvodnje hrane, a jim primanjkuje denarja za nujne investicije.

Premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik so skupaj predstavili prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu, gospodarstvu in kmetijstvu, ki ga je vladna ekipa pripravljala pozno v noč.

Kmetom, ki so zboleli za covidom-19, se dodeli finančna pomoč v višini 80 odstotkov minimalne plače in jim tudi odpišejo prispevke,ki se štejejo kot plačani. Omogočili bodo odlog plačila prispevkov za kmete, ki jih bodo morali poravnavati v prihodnjih dveh letih. Izplačilo nadomestila ribičem in gojiteljem školjk zaradi nezmožnosti prodaje in znižanje pristojbin v ribiških pristaniščih. Izdali pa so tudi odlok, da morajo javni zavodi od slovenskih kmetov naročati vsaj 50 odstotkov vseh živil.

Predsednik vlade je napovedal tudi garancijsko shemo in odkup terjatev podjetij. Kot je pojasnil ekonomist Matej Lahovnik, ki vodi strokovno skupino za pripravo ukrepov, to pomeni, da bo lahko podjetje terjatve, za katere obstaja možnost, da ne bodo poplačane, prodalo državni instituciji. Katera bodo to, pa še niso opredelili.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW