Stoletnica SNG Maribor

Ob 100. obletnici ustanovitve SNG Maribor bo januarja v Ljubljani potekal festival Maribor je naš. V Cankarjevem domu (CD) so s tem sklopom prireditev želeli nekaj prispevati k obeleževanju visokega jubileja SNG Maribor.

Predstave, ki so v prestolnico prišle iz Maribora, obiskovalci CD pogosto doživljajo kot vrhunska umetniška doživetja, ki se lahko ob bok postavijo najbolj kakovostnim predstavam tujine, je kot enega izmed razlogov za organizacijo festivala navedla Uršula Cetinski.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker idejo ocenjuje kot odlično. “Zdi se mi, da sta generalna direktorica in njena ekipa res prepoznali to našo oziroma obojestransko željo, da se Maribor v umetniškem smislu pokaže z najboljšim, kar se je zgodilo v mariborskem teatru zadnja leta,” je dejal ob predstavitvi.

V počastitev stotega rojstnega dneva štajerskih kolegov si bodo tako v Cankarjevem domu obiskovalci lahko ogledali nekatere predstave mariborske Drame, Opere in Baleta.

Balet se bo predstavil s Peerom Gyntom v koreografiji Edwarda Cluga, Smrtjo v Benetkah, ki jo je po motivih novele Thomasa Manna v plesni jezik prevedla Valentina Turcu, in Kekcem, ki ga je Clug po motivih pripovedk Josipa Vandota oblikoval z glasbeno skupino Katalena. Ravno slednjega se umetniški direktor Baleta Clug najbolj veseli, saj med drugim služi kot poklon ne le stoletnici SNG Maribora, temveč tudi stoletnici slovenskega baleta.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW