SUS zahteva sistemske rešitve

Začetek meseca aprila je Sindikat upokojencev Slovenije na Vlado Republike Slovenije naslovil pismo v katerem so opozorili na nemogoče razmere v domovih za starejše v času epidemije novega koronavirusa.

V sindikatu opozarjajo, da se je sistemska rešitev, po kateri so oskrbovanci z blago obliko bolezni covid-19 brez zapletov ostali v domovih za starejše, zanje izkazala kot popolnoma neustrezna in naravnost katastrofalna, zato v sindikatu takoj zahtevajo sistemske rešitve.

V Sindikatu upokojencev Slovenije zahtevajo tudi smernice za ravnanje v domovih za starejše v primeru morebitne ponovne epidemije, smernice, ki bodo upoštevale pravico stanovalcev do zdravstvene obravnave v bolnišnici.
Epidemija v Sloveniji je bila, do sedaj uspešno zavrta. Od zadnjega primera novo potrjene okužbe v domovih za starejše pa je minilo že 12 dni. Še vseeno pa so, po zadnje dostopnih podatkih v domovih za starejše potrdili 321 primerov okužbe, glede smrtnosti v domovih pa so podatki za javnost v veliki meri nedostopni.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je v pripravi že več kot 15 let, na Ministrstvu za zdravje pa zagotavljajo da je ta zakon ena izmed prednostnih nalog trenutne vlade, aktivnosti, povezane s pripravo zakona pa naj bi potekale ves čas. Demokratična stranka upokojencev Slovenije zahteva, da bo osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi pripravljen do konca letošnjega junija.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW