Sveča manj za prvi november

Dan spomina na mrtve je dan, ko se spomnimo tistih, ki več niso z nami, nekaj dni pred samim praznikom mnogi urejajo grobove in že prižigajo sveče, nosijo cvetje in ostale stvari, pokopališča pa so seveda najbolj obiskana prav prvega novembra. Obiskanost pokopališč in sama urejenost grobov pa se je v zadnjem času precej izboljšala.

Ob Dnevu spomina na mrtve pa Ministrstvo za okolje in prostor opozarja na tradicijo prižiganja sveč in z akcijo Prižgi svečo manj vabi, da svojci na grobovih ne prižigajo toliko sveč. Odpadne nagrobne sveče same po sebi niso nevaren odpadek, njihovo skladiščenje pa lahko ima škodljiv vpliv na okolje.

Z akcijo pozivajo ljudi k manjši uporabi sveč in ob tem sporočajo; »predniki ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci pa vam bodo za to hvaležni«. S tem se strinjajo tudi na pobreškem pokopališču.

Spletna stran svečamanj.si uporabnikom omogoča tudi prižig virtualne sveče, ob kateri lahko pripišete tudi posveetilo. Do zdaj je bilo na njihovi spletni strani prižganih več kot 38 tisoč virtualnih sveč.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV

FREE
VIEW