Svetniki proti prehitrim odločitvam

Danes ob 16. uri se začne seja Mestnega sveta MOM, že pred njenim začetkom pa sta skorajda najvažnejši dve vprašanji. Ali bo prišlo dovolj svetnikov in svetnic, da bo seja sklepčna, in ali bodo, če bodo sklepčni, izglasovali, da gre Mariborska knjižnica v Centrum?

Sklepčnost seje in umestitev knjižnice v Centrum sta ne nazadnje, zaradi preteklih izkušenj s sej, precej povezani temi. Od 45 svetnikov in svetnic jih mora priti na sejo vsaj 23, da bodo lahko obravnavali za danes določene teme. Glede na to, da marsikdo očita županu dr. Andreju Fištravcu in njegovi ekipi, da je potiskanje odločitve o knjižnici na dnevni red seje preuranjeno in da naj bi bila to bolj predvolilna floskula, kot pa kaj drugega, kot je rekel včeraj Stojan Auer, predsednik LPR in mestni svetnik, danes upravičeno pričakujemo vsaj negodovanje tistih, ki bodo prišli. Če bodo prišli. Če jih ne bo dovolj, bo odločevanje namreč prestavljeno na kasnejši čas.

Razum na preizkušnji

Svetniki so enkrat že glasovali proti selitvi knjižnice v prostore Zavarovalnice Sava, kaj bodo storili tokrat, ko gre za Centrum s kar precej odprtimi vprašanji pri lastniški strukturi in finančnemu konstruktu, se ne bo vedelo do 16. ure, ko se bo preverjalo sklepčnost oziroma do 27. točke seje, ko bo knjižnica končno na vrsti. Župan je na petkovi predstavitvi te teme dejal, da upa, da bo zmagal razum in da bodo svetniki podprli predlog. A vseeno, čigav razum je zdaj na preizkušnji? Za modro odločitev bi morali svetniki in svetnice dobiti na mizo popolnoma izdelan vsebinski, gradbeni in finančni načrt, brez lukenj in pomanjkljivosti.

LPR in SD zagotovo proti

Lidija Divjak Mirnik, članica LPR in izvoljena poslanka pri SMC ter kandidatka za županjo Maribora, na sejo ne bo prišla zaradi upravičenih razlogov, je pa že vnaprej dejala, da je njena stranka proti umestitvi knjižnice v Centrum. Že v najavi današnje seje je v petek Fištravec dejal, da imajo kakovostno rešitev, s katero se strinja vodstvo knjižnice, in da imajo tudi finančno konstrukcijo. A visoka cena, kar 13,3 milijona evrov, je precej zgovorna in hkrati vzbuja pozornost. Se res ne bi dalo knjižnice preseliti ali obnoviti za manj denarja, je vprašanje. Pa tudi, čemu se niso obrnili na avtorja Centruma Igorja Žnidarja, preden so se lotili novih načrtov za Centrum in spremembo njegove namembnosti. Posegi v avtorsko delo brez dovoljenja pač zakonsko niso dovoljeni. Za zdaj vodstvo MOM nima niti zagotovila, da bi denar za knjižnico dobili od države in/ali iz skladov EU. Tudi to je zmotilo Auerja in Mirnik Divjakovo, ki pravi, da bi bilo treba počakati in se pogajati z novim ministrom, ko bo potrjen in začel delati.

“Bi bilo boljše točko o knjižnici umakniti z dnevnega reda?”

Da bodo proti umestitvi knjižnice v Centrum, pa so napovedali tudi mariborski Socialni demokrati (SD), ki opozarjajo, da je bilo predlaganih že več rešitev. Med drugim se še pred sejo sprašujejo, ali ne bi bilo smiselno točke o knjižnici umakniti z dnevnega reda. Niso edini, ki menijo, da gre za predvolilne poteze županove ekipe ter da bi bilo treba problematiko knjižnice precej bolj vsebinsko razdelati, preden se odda glas za ali proti.

Čigav je Centrum?

Zgradba je v 81% lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), preostanek pa v lasti Ljuba Pečeta in Nevenke Richter Peče oziroma podjetja Time Holding. Kar pomeni, da zgradba sploh ni občinska, ampak bi jo morala MOM odkupiti na javni dražbi od DUTB. Cena vnaprej ni znana. Prav tako ni znano niti, ali bi občina lahko odkupila še skoraj 20-odstotni delež od para Peče, Richter Peče. Župan je sicer dejal, da bodo v tem tednu »z zasebnikom podpisali opcijsko pogodbo, ki stopi v veljavo, če bomo uspešni na javni dražbi«. A bolj kot ne, se zdaj torej ne govori o nakupu mačka v žaklju, saj je maček znan, ampak za kako ceno se tega mačka lahko dobi. Neznano.

Megalomanski finančni načrt

V občinskem proračunu zdaj ni namenjenega denarja za celoten, nekaj milijonski znesek. Imajo le denar za letošnji odkup stavbe – kjer cena torej sploh ni še znana.  V naslednjih dveh letih pa naj bi bilo treba priskrbeti večino denarja za preureditev namembnosti zgradbe, njeno obnovo in dograditev, urejanje prostorov, opremo in končno umestitev knjižnice v zgradbo in prostor. O proračunih za leti 2019 in 2020 tako in tako zdaj še ni govora, tako da je tudi nemogoče vedeti, ali bo napovedanih skoraj osem milijonov evrov (kar ostane po odkupu zgradbe v finančni konstrukciji) res na voljo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply