Svetovni voditelji naj prenehajo s politiziranjem pandemije

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 1,5 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 330.000 ljudi, več kot 88.000 jih je umrlo.

Svetovno žarišče pandemije še vedno ostajajo Združene države Amerike, kjer so potrdili več kot 435.000 okužb. Italija in Španija še vedno ostajata žarišče pandemije koronavirusne bolezni 19 v Evropi. Več kot 110.000 okužb beležijo tudi v Nemčiji in Franciji. Na Kitajskem dnevno na novo beležijo le nekaj deset potrjenih okužb. V Iranu že nekaj zadnjih dni beležijo upad na novo odkritih okužb, v Združenem kraljestvu pa se je številka povzpela na 60.000 okuženih. Stanje pa se slabša v Turčiji, vsak dan odkrijejo večje število na novo okuženih, skupno število je preseglo 38.000.

Ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa na svetu je Iran, kjer je predsednik objavil načrt vlade o tristopenjski odpravi ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. Prva stopnja bo v soboto, ko se bodo zaposleni v sektorjih, kjer je nizko tveganje za okužbe, začeli vračati na delo, vendar ne v prestolnici Teheran.

Med najbolj prizadetimi državami v Evropi je Italija, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla svoja pristanišča za ladje z begunci. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji. Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covid-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. Aprila. Do kdaj naj bi podaljšali stroge ukrepe za zajezitev pandemije, niso pojasnili. Od včeraj naprej pa je v Parizu športno udejstvovanje med 9. Zjutraj in 19. Zvečer prepovedano.

V Singapurju, ki je bil celo s strani Svetovne zdravstvene organizacije postavljen za vzgled, kako se spoprijeti z novo boleznijo, imajo težave zaradi porasta primerov novih okužb. Gre predvsem za uvožene primere bolezni iz Evrope, singapurska vlada pa že razmišlja, kako bi zajezila ta drugi val epidemije.

Medtem pa se v Južni Koreji borijo z vso večjo gospodarsko krizo: kar 70 odstotkov zaposlenih pri državnem letalskem prevozniku Korean Air je trenutno na prisilnem dopustu in sicer za šest mesecev. Pri južnokorjeski sosedi, v Severni Koreji pa (vsaj uradno) nič novega: s Pjongjanga so sporočili, da tudi med 700 novimi testiranimi prvega primera koronavirusa v državi še vedno niso potrdili.

Ob tem pa generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije poziva svetovne voditelje, naj prenehajo s politiziranjem pandemije novega koronavirusa. Odzval se je po ostri kritiki, ki jo je glede ravnanja v trenutni krizi na Svetovno zdravstveno organizacijo usmeril ameriški predsednik, ob tem pa je pozval ZDA in Kitajsko, naj združita moči.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW