Tekmovanje oračev v Mariboru

V Radvanju pri Mariboru so se v petek in soboto, 7. in 8. septembra 2018, najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v soorganizaciji z Biotehniško šolo Maribor, s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor in podjetjem PP – Agro d.o.o., organizirala 62. državno tekmovanje oračev Slovenije in 24. državno tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah – s plugi krajniki in z obračalnimi plugi.

Svečana otvoritev je bila v petek v prostorih Osnovne šole Ludvika Pliberška, kjer so zbrane nagovorili Anton Krajnc, ravnatelj Biotehniške šole Maribor, mag. Zdravko Luketič, podžupan mestne občine Maribor, mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije. Mag. Tanja Strniša je v svojem govoru poudarila, kako pomemben je spoštljiv odnos do kmetijske zemlje, ki mora tudi v prihodnje ostati namenjena kmetijstvu.

Nato so se najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine s tekmovalnimi plugi, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem.

Prireditev je pritegnila veliko število obiskovalcev, saj je ob tekmovališču oba dneva potekala tudi razstava kmetijske mehanizacije za alternativno obdelavo tal, kjer je bilo moč videti tudi starodobne traktorje, na stojnicah pa je bila na ogled raznovrstna ponudba lokalnih kmetij.

Na tekmovanju se je pomerilo 16 tekmovalcev iz 8 slovenskih regij in 10 dijakov biotehniških šol. Kvaliteto oranja je ocenjevala 12 članska komisija. Vsak tekmovalec je moral v vsakem nastopu preorati 14 ar veliko tekmovalno parcelo. Nova državna prvaka v oranju sta Uroš Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine. Zmagovalca državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju pa sta Tilen Fujs, BŠ Rakičan, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Biotehniške šole Rakičan.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply