Testi protiteles ključnega pomena za nadaljnje raziskave

Strokovnjaki intenzivno preučujejo novi koronavirus, o katerem nekaj mesecev po tem, ko se je prvič pojavil v kitajskem Wuhanu, še ni veliko znanega. Je pa po njihovem zelo verjetno, da človek po okužbi postane začasno imun na virus, ki je povzročil najnovejšo pandemijo.

Kot so pojasnili raziskovalci, človeško telo po okužbi z novim koronavirusom proizvede protitelesa. Po ocenah virologov od okužbe do razvoja protiteles mine okoli deset dni. Iz izkušenj z drugimi koronavirusi pa strokovnjaki domnevajo, da imunska zaščita traja leto do dve po okužbi. To so prve ugotovitve raziskovalcev, saj so dostopni šele prvi testi protiteles, dolgoročnih raziskav pa tudi še ni, tako da natančnejših podatkov o imunosti ne more biti. Dolžina zaščite s protitelesi je odvisna od tega, kako hitro se zmanjšuje koncentracija protiteles v krvi. Večja, ko je koncentracija, močnejša je zaščita. Če protitelesa, ki jih telo proizvede po okužbi ne-bi posameznika ščitila pred novo okužbo, bi šlo za izredno neobičajno situcijo.

Za preučevanje protiteles bodo raziskovalci uporabili paciente z različnim potekom bolezni. Na ta način bodo lahko ugotovili ali so pri ljudeh s posebno težko obliko bolezni protitelesa sploh nastala. Prav tako, bi lahko ugotovili, na kateri stopnji bolezni se specifična protitelesa razvijejo.

Za zdaj je najpomembneje ugotoviti, kateri testi za protiteleso so zanesljivi., da lahko pridejo do rezultata koliko ljudi po okužbi ni razvilo simptomov in do deleža, koliko prebivalstva je na novi koronavirus verjetno že imun. Glede na statistične izračune mora biti okužene med 60 in 70 odstotkov populacije, preden se pandemija umiri sama od sebe, torej brez cepljenja.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW