To je bil tvoj dan ljubezni…

Danes na svoj račun pridejo romantične duše. Številni se bodo pozibavali na koncertih, ki jih pripravljajo po Sloveniji, nekateri se bodo prepustili masažam in še bi lahko naštevali. Nekateri vanj verjamejo, drugi pravijo, da je vse skupaj preveč potrošniško naravnano.

Vir: TripSavvy
14. februar je dan, ki se ga veseli večina zaljubljenih parov. Dan zaljubljencev. Dan, ko je treba slaviti ljubezen, valentinovo. Komaj se v trgovinah poslovijo božični okraski, že iz izložb vabijo velika srca, rdeča barva in simboli ljubezni, ki kar vabijo k nakupovanju. Parfumi, šopki, čokolade, plišaste igrače, “neverjetni” valentinovi popusti. Vse v imenu potrošnje.
Nekoč je veljalo prepričanje, da fant razveseli dekle z vrtnico. Danes med nekaterimi velja prepričanje, da se ljubezen dokazuje z darili. Zlatarne po svetu si manejo roke, saj so valentinove zaroke dober posel. Restavracije so polne, mize v slaščičarnah se šibijo pod težo sladic in zaljubljenih pogledov. 

Nekateri se upirajo in dodajajo, da je ljubezen treba slaviti vsak dan, ne samo 14. februarja. Ampak valentinovo ob božiču ostaja najbolj potrošniški dan v letu. Ameriški National retail federation predvideva, da bodo zaljubljenci ameriško ekonomijo v teh dneh podprli z nekaj manj kot enaindvajsetimi bilijoni dolarjev! Seštejte vse čokoladice, parfume, “plišeke” in večerje po svetu in dobili boste nepredstavljiv znesek.

Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Zamisel o romantični ljubezni se je porodila šele pozneje. Na naših tleh je v taki obliki znan šele od konca osemdesetih let. Valentinovo v Hamletu omenja tudi Shakespeare, ko Ofelija v četrtem dejanju pravi: »Jutri je valentinovo«.

Dan ljubezni je že zdavnaj obnorel Hollywood. Leta 2010 je kinodvorane polnil film Valentine’s Day, ki je pokal po šivih po številu gostujočih zvezd. Največja med njimi, Julia Roberts, je takrat postala tarča ameriških medijev. V filmu se pojavi zgolj nekaj minut, njen bančni račun pa se je okrepil za tri milijone dolarjev. Za minuto vloge je prejela pol milijona, nekateri pa so šli celo tako daleč, da so izračunali, da je zvezdnica za vsako izgovorjeno besedo v žep pospravila nekaj manj kot dvanajst tisoč dolarjev.

Britanci so se pred leti lotili raziskave in ugotovili, da je leta 2015 v valentinovem tednu bilo spočetih 16.263 otrok. Koliko jih bo letos? 

Nocoj romantičnih filmov, zasanjanih pogledov, kulinaričnih presežkov in čokolade ne bo manjkalo. Ampak kaj, ko se jutri vse vrača na ustaljene tire? Ljubezen mogoče res gre skozi želodec, se skriva v oblaku parfuma, lesketa v soju sveč in žubori v mehurčkih penine… Ampak dajte jo slaviti vsak dan, ne le 14. februarja.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV

FREE
VIEW