Tretji kolesarski protest v Mariboru

 

Protivladni protesti kolesarjev ob petkih postajajo stalnica tudi v Mariboru. Danes, ob 19. uri, se je na Trgu svobode v Mariboru ponovno zbralo več sto protestnikov. Prišli so peš in na kolesih. Izražali so nasprotovanje obstoječi vladi, z aplavzom so jih spodbudili tudi mimoidoči in obiskovalci sosednjih lokalov.

K protestom po Sloveniji so sicer so pozivale tudi številne civilne organizacije, ki opozarjajo, da ne gre zgolj za protivladne proteste, ampak so med drugimi potrebne tudi korenite spremembe sistema. Kritični so tudi do neambiciozne in neustrezne obravnave okoljskih problemov in slabega ekonomskega položaja.

Zahteve protestnikov

Udeleženci po večini nasprotujejo ravnanju vlade v času krize oziroma njenemu odnosu do javnosti.  Država je po njihovem mnenju pustila na cedilu starostnike, ki so umrli v domovih za starejše. Vlada prav tako ignorira stroko in si politično podreja vojsko in policijo, so prepričani. Afero z maskami pa označujejo za nesprejemljivo krajo davkoplačevalskega denarja. Stranke koalicije v gibanju sprašujejo, ali namerava vlada nadaljevati z ideološkim bojem, usmerjenim v medije, intelektualce, sodstvo in civilno-družbene organizacije. 

Po protestnem sprehodu skozi Maribor na velikonočni ponedeljek, 27. aprila, sta se v Mariboru zvrstila dva kolesarska protivladna protesta. Na prvem, 1. maja, je bilo okoli 300 udeležencev, teden dni kasneje se je število kolesarjev in ostalih udeležencev podvojilo. Kolesarji so se 8. maja po Mariboru vozili dobro uro, protest je potekal mirno.

 

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW