Tri merila za postopno odpravo omejevalnih ukrepov

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju predstavila usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Predstavitev izhodnega načrta je bila predvidena že minulo sredo, a so njegovo sprejetje preložili, ker se nekatere članice, na primer Italija in Španija, ki ju je virus tudi najbolj prizadel in sta minuli teden podaljšali ukrepe, niso strinjale s časovnim vidikom.

Predstavljeni evropski načrt za postopno odpravo ukrepov vključuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom rahljanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.

Epidemiološko merilo (znatna omejitev širjenja virusa) mora kazati, da se je širjenje bolezni znatno omejilo in stabiliziralo. Kazalci za to so lahko na primer vzdržno zmanjšanje števila novih okužb, hospitalizacij in bolnikov v intenzivni negi, navaja komisija. Zadostne zdravstvene zmogljivosti katerih ključen položaj bo na oddelkih za intenzivno nego, ustrezno število postelj v bolnišnicah, dostop do farmacevtskih proizvodov, potrebnih na oddelku za intenzivno nego, zaloge opreme, razpoložljivost osnovne zdravstvene dejavnosti in zadostno število ustrezno usposobljenega osebja. Zadnje merilo je ustrezno spremljanje razmer, vključno z obsežnim testiranjem in sledenjem stikom. Izpostavljajo tudi pomen zmogljivosti za odkrivanje protiteles, ki bodo zagotovile pomembne podatke o deležu prebivalstva, ki je bolezen uspešno prestal, in merjenje zagotovljene imunosti.

Pri usmeritvah za postopno odpravo omejevalnih ukrepov gre za priporočila, katera merila naj bodo uresničena pred odpravo kriznih ukrepov. Odločitve o izpolnjenih merilih pa so povsem v rokah članic Evropske unije.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW